Президентът Румен Радев свиква консултативна среща с председателя на Парламента,

...
Президентът Румен Радев свиква консултативна среща с председателя на Парламента,
Коментари Харесай

Властите обсъждат заплахите пред сигурността

Президентът Румен Радев привиква консултативна среща с ръководителя на Парламента, премиера, министри и шефовете на служби. На „ Дондуков “ 2 ще бъдат разисквани рисковете и заканите пред националната сигурност на България вследствие на настоящите спорове.

Президентът Румен Радев привиква консултативната среща на фона на ескалацията на спора сред Израел и радикалната ислямска формация „ Хамас “. Срещата на „ Дондуков “ 2 е планувана за 18 часа през днешния ден и на нея ще бъдат разисквани заканите пред националната сигурност на България, поради напрежението в Близкия Изток. Ще бъдат набелязани и ограничения за понижаване на рисковете пред страната ни. Тема на срещата ще бъде и нуждата от софтуерно възобновяване на структурите от системата за отбрана на националната сигурност. 

Нивото на терористичен риск у нас остава ниско, стана ясно след съвещанието на Националния контратерористичен център, свикано преди дни от премиера поради обстановката в Израел. Според службите възможна ескалация на спора може да докара до повишение на бежанския поток в средносрочен проект, както и до опасности, свързани с доставката на първични материали. В понеделник Николай Денков позволи, че нескончаем спор сред Израел и „ Хамас “ ще повлияе на цените на енергоносителите, а растежа на цената на нефта може да се отрази на инфлацията:   

" Ако този спор се задълбочи, което е допустимо, в случай че продължи по-дълго, това ще има отблясъци и това би трябвало да го имаме поради като опция за идващата зима “. 

" Нямам подозрение, че има доста сериозна координирана акция за дестабилизиране на света сега. Това е метод да се избегне от фокуса на света върху нападението на Русия над Украйна и опит да се разпредели това напрежение върху по-големи елементи от света. Това по какъв начин ще разгадаем тези спорове през идващите месеци и години, ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред “, сподели още министър председателят Денков. 

Президентът Румен Радев съобщи, че сега няма опасност за националната сигурност на страната ни: 

" Службите за сигурност работят интензивно и сега най-важното е да не се позволява некадърно вмешателство в тяхната работа и продължение на опитите за тяхната политизация. Обобщените резултати от отчета на Националния контратерористичен център, оповестени и от министър-председателя, демонстрираха, че все още няма директна опасност за националната сигурност. Очаквам службите за сигурност да продължат да работят умерено и отговорно. Ако има смяна в ситуацията, съм подготвен да свикам КСНС ", съобщи президентът. 

За присъединяване в консултативната среща са поканени ръководителят на Парламента Росен Желязков, министър председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Евтимов,  министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев, ръководителят на Държавна организация „ Разузнаване “ Антоан Гечев и шефът на Служба „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР