Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той

...
Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той
Коментари Харесай

Президентът свика съвета за национална сигурност заради Северна Македония

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той ще се събере на 10 януари в понеделник от 14 ч. в президентството, оповестиха от пресслужбата на президента.

Темата, която ще бъде обсъждана, е обвързвана с „ консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз “, както и ролята на България в договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз. Президентът разгласи, че ще свика съвета още през декември.

В последните дни тематиката за Северна Македония още веднъж беше подложена на необятен спор, откакто в понеделник водачът на една от партиите, които са част от държавното управление „ ИТН “ (ИТН) Слави Трифонов за повдигане на българското несъгласие за участието на Северна Македония. Той изиска Съединени американски щати да анулират визите за българските жители и България да бъде призната в Шенгенското пространство без граничен надзор.

В петък в коридорите на Народното събрание министър председателят Кирил Петков сподели, че няма смяна в позициите на държавното управление по отношение на метода, по който ще се водят договарянията със Скопие. По време на изборите той на няколко пъти българо-македонските връзки да бъдат най-големият приоритет във външната политика на кабинета.

Досега Петков се е обявявал, че с изключение на историческите разногласия сред двете страни за него е значимо и в сферите на стопанската система и инфраструктурата.

на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз през ноември 2020 година За да стартират те, е нужно единодушието на всички страни членки, а България единствена гласоподава срещу.

Аргументът на България беше, че рамката за договарянията сред Скопие и Европейски Съюз не отразява настояванията на София. А те бяха езикът, на който приказват македонците, да бъде именуван „ формален език на Република Северна Македония “, а Скопие да не поддържа искания за признание на македонско малцинство в България. София сложи и още едно изискване пред участието на Северна Македония в Европейски Съюз - приемането на пътна карта за осъществяване на контракта за добросъседство с България от 2017 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР