Президентът Румен Радев смята, че с действията си по апартаментгейт

...
Президентът Румен Радев смята, че с действията си по апартаментгейт
Коментари Харесай

Румен Радев настоя да се разследват и подставени лица на политиците в чужбина

Президентът Румен Радев счита, че с дейностите си по " апартаментгейт " ръководещите размиват тематиката. Той
предизвести, че абсурдът носи мощен заряд на възмущение и неотстъпчивост на хората и настоя да се ревизира имуществото на политиците освен в България, само че и в чужбина, в това число и офшорни компании на подставени лица, както и на пълнолетните им деца.

" Това било политическа офанзива в навечерието на изборите и трябвало да спрем, тъй като всичко е завършило с оставките и това било битовизъм?! Напротив, в случай че желаеме най-накрая да сме естествена страна, апартаментгейт би трябвало да има последици. Той носи мощен заряд на възмущение и неотстъпчивост на хората, може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е вододел дали ще останем общество, тънещо в корупция и обърканост, или ще поемем по пътя на правовата страна ", сподели президентът в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия.

Той акцентира, че оставките от държавни постове не са задоволителни, тъй като същите хора резервират високите си партийни позиции, посредством които въздействат на политиките и на стила на ръководство на своята партия. Правителството, съгласно него, се е отказало от оставките, тъй като към този момент " трансферират сериозната маса ". " Партиите вместо да се чистят сами, да излязат с нов честен образ, ревниво бранят тези хора и ги изкарват морални герои ", добави президентът.

Помолен да разяснява изявленията за това, че самият той се е сдобил с жилище на занижена цена, Радев отговори: " Аз не натрупвам и не замествам жилища, имам единствено едно жилище в кв. " Редута " и мога да потвърдя всеки лев. " Той дефинира въвличането на своето име в абсурда като " обезверени опити на властта да приравни имотните проблеми на ръководещите с жилищата на всички българи и по този начин да размие личните безобразия. За своето жилище президентът посочи, че го е купил едвам като е стигнал до чин полковник и пълководец на авиобаза като цената е била идентична за всички във входа, както за старшината, по този начин и за полковника. На въпрос дали по едно и също време е употребил две ведомствени жилища, отговори: " Ако беше по този начин, щях да бъда глобен от Министерството на защитата ".

" Нямат нищо общо обществената политика на Министерството на защитата и замогването от власт..Управляващите през днешния ден би трябвало да дават отговор по какъв начин са добити средствата за първокласни жилища и елитно обучение на децата, " съобщи президентът.

" Жалките напъни да бъда замесен в имотните далавери на властта единствено ме окуражават да бъда още по несклоняем,
всичко да става ясно и действителните грабители да отидат там, където им е мястото ", добави той.

Според него абсурдът с жилищата демонстрира, че антикорупционната политика на страната се е провалила. Нередностите са разкрити от медиите, до момента в който институциите, виновни да ревизират, чакали да получат сигнал, с цел да се задействат. Дали заради липса на воля или от интерес, електронните регистри не разрешават цялостен и свободен достъп на жители и медии, нито опция да се вършат информации по избрани критерии, подсети президентът. Трябва да се изкарат освен всички несъответствия на политиците, само че и сметките на открито, в офшорни компании и това е предизвикателство към оторизираните органи - медиите ги изпревариха във връзка с парцелите " продължи той.

В отговор на въпрос Радев разясни, че в продължение на година не е свиквал съвещание на съвещателен съвет за национална сигурност, тъй като даже когато са показали единодушие в негово наличие, откакто излязат, политиците приказват пред медиите друго. Това е пренебрежение към самия закон, по който действа съветът, добави той.

Запитан дали в предизвестието на премиера Борисов за пълзяща тирания Радев разпознава себе си, той отговори: " Откъдето и да го погледнем, една тирания може да се реализира единствено от властта. А тя е у господин Борисов. Освен в случай че господин Борисов не се осъзнава като съпротива на самия себе си ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР