Президентът Румен Радев смята, че посещението на премиера Кирил Петков

...
Президентът Румен Радев смята, че посещението на премиера Кирил Петков
Коментари Харесай

Радев критикува Кирил Петков за прибързано посещение в Северна Македония

Президентът Румен Радев счита, че визитата на премиера Кирил Петков в Скопие предишния месец е било " преждевременно ".

Според Радев " всеки положителен сигнал може да се пояснява като някакви отстъпки от българската страна ".

Той даде за образец решението на македонския президент Стево Пендаровски

" Македонските българи се борят за пълноправие, което да е обезпечено в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в публичния живот в страната. Това е радикално друго от сепаратистките настройки и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко преждевременно деяние на българското държавно управление, всеки положителен сигнал, може да се пояснява превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския министър председател в Северна Македония беше преждевременно. Имал съм откровени диалози с него”, уточни Радев пред публицисти.

Той добави, че е значимо " българската дипломация да реализира пълноценно своя професионален потенциал, да не се доверява на експертиза извън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск”.

" България е отворена за разговор постоянно и когато политиците от Република Северна Македония обикаляха европейски столици, отбягваха София. Радвам се, че този разговор стартира да се случва. Държа връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подобаващ миг за среща на високо равнище, само че това зависи и от неговите действия”, уточни Радев.

Очакваше се Пендаровски, само че от коментара на Радев не стана ясно дали това ще се случи.

Пендаровски: Не е време за отваряне на конституцията

Малко по-рано македонският президент Стево Пендаровски разяснява, че сега конституцията на страната му не би трябвало да се отваря, а в случай че това стане в близо бъдеще би трябвало консенсус от всички политически партии.

Така той на процедура отхвърли едно от главните условия на София, с цел да бъде утвърди преговорната рамка на страната му за Европейски Съюз - българите да бъдат записани наедно с останалите народности в конституцията на страната.

Пендаровски сподели, че е останал " сюрпризиран " от реакцията на българското външно министерство поради

" Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата ми с представители на ОМО " Илинден ", тъй като с изключение на констатация в известието нямаше мотив ", сподели президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

В края на предходната седмица той одобри в резиденцията си представители на нерегистрираното в България придвижване ОМО " Илинден ", макар че бе известно, че София няма да одобри като добър жест сходна демонстрация.

От Външно министерство предстоящо основан от държавните управления на двете страни. Оттам приканиха за политическа зрялост и принос към процеса по възобновяване на взаимното доверие.

" На кого пречеше тази среща? В моето изявление и в това на моите събеседници няма нищо противоречиво. Това не опонира на съглашението от 2017 година Ако някой се тормози от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е различен въпрос и това не е мой проблем или не би трябвало да е наш проблем. Няма нищо на назад във времето в тази среща. Вече две години и половина не съм отказал на никого, който е желал да ме види. Преди това съм приемал жители на Република Северна Македония - българи, и не мисля, че има нещо неприятно в това. От своя остарялата президентът Радев също е приемал жители на Република Северна Македония с българско съзнание и не виждам какъв е казусът с тези срещи. Надявам се и той да продължи с тези срещи, тъй като това значи, че ще се познаваме по-добре, ще познаваме по-добре проблемите си и единствено в такава атмосфера ще можем да преодолеем казуса, който ето към този момент две години на практика блокира евроинтеграцията на страната ни ", сподели Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица министър председателят Кирил Петков разяснява сбито решението на Пендаровски да се срещне с ОМО " Илинден ", акцентирайки, че отговорността е на държавните управления. По-късно този месец се чака Пендаровски да посети България и да беседва с българския си сътрудник Румен Радев, който наложи настояването за конституционни промени.

" Историците да приказват по-малко "

Македонският министър председател прикани членовете на двустранната комисия, която би трябвало да почисти историческите разногласия по-малко да приказват по медиите и да търсят повече резултати посредством пълноправен разговор.

Преди ден съпредседателите на комисията си

Според Пендаровски това, което " обременява и ще обременява работата на историческата комисия и на двустранните ни връзки е реториката, която се чува отвреме в точния момент от членове на историческата комисия в София, които още преди да се срещнат с македонските си сътрудници се пробват да предопределят какво да е решението на комисията ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР