Президентът Румен Радев скочи остро на намерението на ДБ и

...
Президентът Румен Радев скочи остро на намерението на ДБ и
Коментари Харесай

Радев към ДБ и ГЕРБ: А вие какво направихте за армията, че да имаме какво да дадем на Украйна?

Президентът Румен Радев скочи остро на желанието на Демократична България и ГЕРБ да внесат публични претенции за даване на военна помощ за Украйна. Той уточни с пръст и двете обединения, като попита задочно какво са създали те по този начин, че през днешния ден армията на България въобще да има какво да даде на Киев.

И разгласи:

" Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой го предлага, би трябвало да има и съответната обосновка за сходно деяние ".

" Имаме ли модерни самолети? Нямаме. Нямаме и модерни кораби. Пехотата се върна на кота нула. Знаете ли с какви муниции разполагат поделенията, какъв брой тона чакат утилизация... Така че тези хора през годините трябваше да създадат по този начин, че да имаме какво да дадем. А ние и да желаеме в този момент, нямаме какво да дадем ", заключи главнокомандващият. Освен това съгласно него решение за даване на помощ за Украйна криело риск и във връзка с икономическата сигурност у нас и в частност енергийната.

А във връзка рухването на мораториума върху цените на тока от на следващия ден президентът скастри кабинета, че времето на действието му е било време за разбори, а такива не са предоставени на обществеността. Той повдигна и въпроса за излизането на битовите консуматори на свободния пазар, като предизвести, че до момента те са били предпазени. Но изрази подозрение, че процесът още веднъж ще бъде шоков, както е бил преди 2 години за дребните и междинните предприятия и още веднъж хвърли топката към премиера Кирил Петков бързо да откри решение на този проблем.

Попитан за оценка върху ръководството, Радев сподели:

" Кризите са доста, те се застъпват една по отношение на друго, извънредно тежки са и са доста факторите, на които би трябвало да се обръща внимание. Още на консултациите за сформиране на държавно управление, споделих, че който има упоритостите да ръководи, би трябвало да може да го прави и в рецесии. Очаквам дейно ръководство за устойчива обществена и икономическа политика ".

На въпрос за акцията на спецпрокуратурата в ДАНС в търсене на шпионска клетка в интерес на Русия, президентът съобщи, че Агенцията имала здрава имунна система и не позволи в нейните кабинета да се развива сходна активност.

За срещата си с комисаря по разширението на Европейски Съюз Радев съобщи, че е бил извървян дълъг път на осъзнаване, че има проблеми, че би трябвало да се подхващат ясни и съответни дейности за решение на проблемите за правата на македонските българи, за премахване на езика на омразата, за проверка на учебници, с цел да не се възпитават младежите там в дух на ненавист против България.

" Тези проблеми към този момент се осъзнават и се трансформират в ангажимент на Европейски Съюз. Въпросът е с какви механизми да се подсигурява отбраната на нашите ползи и това чакам от държавното управление " отсече Радев.

А съответно за преброяването от Скопие, изключващо българските корени, президентът подсети, че категорично е уведомил за безправието за македонските българи и по тази причина е упорствал.

Затова и ветото би трябвало да остане, до момента в който не получи ясни гаранции, безапелационен бе президентът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР