Президентът Румен Радев ще се срещне днес с главния прокурор

...
Президентът Румен Радев ще се срещне днес с главния прокурор
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев и Сотир Цацаров се срещат

Президентът Румен Радев ще се срещне през днешния ден с основния прокурор Сотир Цацаров на " Дондуков " 2. С това президентът ще даде началото на поредност от такива срещи и съвещания за разработване на критериите за избор и пълномощия на нов основен прокурор. Първата е с Цацаров, чиито 7-годишен мандат изтича през декември.

Очаква се срещите да продължат в границите на идващите два месеца, а задачата е да се проучат публичните упования към идващия основен прокурор, обясниха от " Дондуков " 2.

През този интервал Румен Радев ще се срещне и с ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представители на правосъдната и изпълнителната власт, както и публични организации.

Досега импровизирано за претенденти за основен прокурор се разясниха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам.-главният прокурор Иван Гешев. Името на първия бе забъркано в имотните кавги, а вторият не е декларирал желание да се кандидатира за поста. Той даже уточни, че даже и да бъде номиниран, няма да се съгласи поради персонални аргументи.

Процедурата по желание на нов основен прокурор би трябвало да стартира сред шест и четири месеца преди приключването на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото.

Министърът на правораздаването и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) имат пълномощия да оферират претенденти за поста. До в този момент нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на основен прокурор.

Номинираните претенденти би трябвало да изработят и показват идея за работата си, а пленумът на Висш съдебен съвет ги изслушва. Изборът се прави с така наречен " квалифицирано болшинство " - с цел да бъде определен един претендент, би трябвало да получи поддръжката на не по-малко от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. На процедура най-малко 17 от общо 25 членове на съвета би трябвало да поддържат бъдещия основен прокурор.

Процедурата продължава с предложение, което Висш съдебен съвет изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише декрет за назначението му. Ако президентът се възползва от пълномощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише декрет. В подобен случай, процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет.

Румен Радев се възползва от пълномощията си по същия метод и един път отхвърли да подпише декрет и да назначи Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд, само че откакто Чолаков бе избран отново във Висш съдебен съвет, президентът подписа.

При постъпването си в служба правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че измежду първите му цели ще бъде изработването на механизъм за предварително преустановяване на мандатите на така наречен " тримата огромни " – основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

През 2016 година бяха признати промени в Закона за правосъдната власт и с тях се вкараха подробни условия към претендентите за заемане на поста и по-специално условието за висока професионална подготвеност (знания и на практика опит в съответната област на правото).

Освен това измежду условията към претендентите бяха включени и " дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт ", " висока професионална подготвеност: да има задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, управителни и административни умения, изявени аналитични качества ".

С измененията в закона бе въведено и условието за " изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, увереност при осъществяване на служебните отговорности и принос за одобряване на правовата страна ".

Източник: Дневник.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР