Президентът Румен Радев ще приеме на Дондуков“ 2 днес кандидата

...
Президентът Румен Радев ще приеме на Дондуков“ 2 днес кандидата
Коментари Харесай

Габровски връща мандата на Радев, обявява проектокабинета

Президентът Румен Радев ще одобри на „ Дондуков “ 2 през днешния ден претендента за министър председател, излъчен от първата политическа мощ ГЕРБ-СДС – проф. Николай Габровски.

По думите на самия проф. Габровски той ще върне мандата изпълнен със състав на проектокабинет и министри, подбрани персонално от самия него.

Всички имена на претендентите за министри към този момент са известни, само че се пазят в загадка, като по неофициална информация проф. Габровски ще предложи за министър на външните работи Драгомир Заков, който беше министър на защитата в кабинета на Кирил Петков, а за министър на енергетиката Делян Добрев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разгласи, че проектокабинетът на първата политическа мощ ще бъде гласуван на 14 или 15 декември и акцентира, че единственият късмет за България е да се осъществя кабинет с първия мандат, както и че не вижда друга кандидатура, с изключение на тази на проф. Габровски, която по неоспорим метод да може да сплоти партиите, тъй като е гражданска и високопрофесионална.

Ден преди този момент Бойко Борисов съобщи, че работещият вид е да се направи държавно управление с къс живот, с цел да се одобряват неотложните неща, а кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ, тъй като претендентът за министър председател самичък си сортира екип, който да е оптимално далечен от всички партии. Борисов заяви, че в случай че има трети мандат, от ГЕРБ ще упорстват да пристигна държавно управление, което ще избере проф. Габровски.

БГНЕС напомня, че президентът връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно заседание – тази на ГЕРБ-СДС 2 месеца след провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Радев разяснява, че се надява времето, което е дал в допълнение, да е било оползотворено по най-хубавия метод от политическите лица.

Опозицията в лицето на „ Продължаваме промяната “ изрично съобщи, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ-СДС, откакто дружно с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по този начин образувалото се болшинство одобри на второ четене значими промени в Изборния кодекс, като връщането на хартиената бюлетина. Оттам пристигна и безапелационният отвод на Политическа партия да поддържа кабинет на така наречен съгласно тях „ хартиена коалиция “.

ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати в 240-членния парламент.

Възможностите за сформиране на кабинет наподобяват по-скоро невъзможни. При последните съвещания – с " Български напредък ", президентът Радев даже се възмути, че вместо да сформират държавно управление и да се водят от ползите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Първи на съвещания при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа мощ след изключителните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предизвестието, че успеха е голяма отговорност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше безапелационна: Няма ли знак от другите, партията ще показва самочувствие.

По време на диалозите с „ Продължаваме промяната ” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента споделиха, че първия мандат няма да бъде подсилен – тези, която повтарят и месец по-късно

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв взор провокира мотиви за смешки и закачки: " Къде на смешка, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, в случай че има комфортна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял дим ".

На последвалите съвещания с партия „ Възраждане ”, диалогът сред Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е вероятен референдум за влизане в Еврозоната.

На 16 ноември на „ Дондуков ” 2 бяха поканени Българска социалистическа партия. Тогава водачът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че съгласно нея даденото от президента време на партиите е изгубено – изказване, с което Румен Радев не се съгласи.

По време на консултациите с „ Демократична България ”, вместо договаряния за държавно управление, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР