Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието

...
Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието
Коментари Харесай

Президентът ще открие събора на Рожен

Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието ще стартира на 19-ти юли (петък) от 10.30 часа , заяви на брифинг кметът на Смолян Николай Мелемов.
За събота ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева е удостоверила присъединяване.
Роженските поляни ще бъдат украсени с величествен трикольор с повърхност над 7000 квадратни метра . Знамето ще се разпъне  ден преди събитието от известни български спортисти и всички, които желаят да се причислят към тях. Засега удостоверение има от биатлонистката Екатерина Дафовска , боксьора Тервел Пулев , автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров , сноубордистът Радослав Янков , състезателката по битка Елица Янкова и други

Съборът ще стартира с дефиле на над 200 гайдари , с осъществявания на родопската певица Валя Балканска, гайдаря Петър Янев, а Илия Учиков ще е гайдарят на дребната певица Мария Бечева от Чепеларе.  
Над 3500 реализатори от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири подиуми. 113 певчески и инструментални групи , 107 самостоятелни реализатори, 56 танцови състава и 15 групи за национални традиции ще се състезават. За пръв път във фолклорната стратегия ще вземат присъединяване 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна.
Предвиден е конкурс за достоверна женска, мъжка и детска носия , за който до момента са подадени 57 поръчки.
Повече от 90 майстори с ръчно направена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, национални принадлежности, звънци и чанове ще показват своите занаяти в централната зона.
Мобилната музейна експозиция „ Духът на Родопите “ ще покаже локалните обичаи, традиции и ритуали с акцент магичната каба гайда.
На поляните ще се вдигне етно населено място с македонска, северняшка, шопска и родопска махала с възстановка на къщите на бесарабските и банатските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и гранична застава, каквато е имало на Рожен преди повече от век.
Първата вечер е очакван гала-спектакъл „ Рожен е България “ , а в съботната е напълно предопределена за родопските реализатори – Валя Балканска и Петър Янев, ФА „ Родопа “, „ 100 каба гайди “, „ 101 каба гайди “, „ Каба Кабадайлии “ и други
„ Община Смолян не дава отговор за комерсиалната част. За нас е значимо, че три дни България ще е Рожен, Рожен ще е България, че три дни медии и доста наши сънародници ще дойдат и ще покажат събора, че резервираме традициите. Смятам, че това е потребно за всички, а търговците са дребна част от жителите на Смолян “, съобщи кметът.

Председателят на сдружението „ Рожен – завещание в бъдещето “ Симеон Караколев прикани да се употребява публичният превоз и буферните паргинги, тъй като паркингите на Роженските поляни са с потенциал сред 17 и 20 000 места . И в случай че всички се насочат към поляните, ще се образуват тапи и дълги колони по трасетата към събора.
Той се оплака, че откак са окосени ливадите, диви свине безусловно разорали поляните . Пускали дори валяк да заравни терена.
Попитан дали има гаранция, че докараните на Рожен животни ще са здрави, Караколев отговори, че те ще бъдат превозени според българското законодателство. Преди да тръгнат ще бъдат прегледани от ветеринар и ще им бъде публикуван пътен лист за напредване. Когато пристигна време да ги връщат, локален ветеринар ще ги прегледа още веднъж, изясни той.

На събора ще има най-малко 170 еко тоалетни, ситуирани в две зони, включително и за инвалиди, към 15 мобилни бани и 80 умивалници.
Има специфична зона за палатков лагер и паркинг зона за над 5000 автомобила. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР