Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат
Коментари Харесай

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат оповестени за противоконституционни и за несъответстващи на интернационалните контракти обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), оповестиха от прессекретариата на президента.

Припомняме, че предходната седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове административния кодекс.

Промените в Административнопроцесуален кодекс бяха признати от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново разискване от президента Румен Радев на 1 август. Президентът оспори общо 16 разпореждания от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право. Президентът счита, че с измененията ще се понижи интензитетът на отбраната на правата на жителите и юридическите лица, свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи послушание.

" Публичността на правосъдните съвещания е толкоз значителен принцип на правораздаването, че е прогласен в член 121, алинея 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на обществено разглеждане на неговото дело е категорично посочено във Всеобщата декларация за правата на индивида, в Международния пакт за цивилен и политически права, в Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. С препоръчаните промени този главен принцип за гласност и бистрота се трансформира в изключение. Поради това § 55 ЗИД Административнопроцесуален кодекс, който вкарва правилото на закрити съвещания по каузи, подсъдни на тричленни сформира на Върховния административен съд като втора инстанция, не подхожда на Конституцията и на посочените интернационалните контракти ", се споделя в известието от прессекретариата на Радев от през днешния ден (18 септември).

Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и локалната подсъдност по административни каузи. Тези правила, съгласно него, основават трудности пред правораздаването за жителите и организациите и не обезпечават по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правораздаване. Поради това те не подхождат на правилото на правовата страна и на правото на отбрана.

В настояването се акцентира, че типът и размерът на правосъдните такси са част от гаранциите за достъп до правораздаване и за пълноценно осъществяване на правото на отбрана. Размерите на таксите по § 57, 61 и 67 ЗИД Административнопроцесуален кодекс не са съобразени с член 60, ал.1 от Конституцията, защото не подхождат на социално-икономическите условия, на нивото на приходите и на инфлационните процеси в страната. При параленост на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД Административнопроцесуален кодекс се открива, че нарастването им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от жителите и юридическите лица, а оттова и конституционно прогласеното право на отбрана.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР