Президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители

...
Президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители
Коментари Харесай

ИТН при Радев: Няма да поставяме червени линии

Президентът Румен Радев седна на масата за съвещания с представители от Има Такъв Народ. В президентството дойдоха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.
"Решение на вашата партия беше да напуснете държавното управление, което изправи 47-ото Народно събрание пред нуждата или да излъчи ново болшинство, или да отидем на нови избори. Затова е значимо да споделите каква е вашата позиция във връзка с напъните за основаване на ново управническо болшинство, към какви цели виждате сформирането на ново държавно управление, към кои политически обединения сте отворени за разговор, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен лист с имената във връзка с едно ново ръководство? ", попита президентът Радев при започване на диалозите.
"Нямаме искания министър председателят да е от Има Такъв Народ. Ние сме политическата мощ, която напусна държавното управление, както доста добре заявихте господин президент. Но тъкмо вие доста добре знаете, че един от нашите съдружни сътрудници наруши съдружното съглашение и решението, което взехме всички тук при вас на КСНС. Така че - неспазването на националните ползи докара до настоящата обстановка. Ние постоянно сме считали, че първо политическите обещания би трябвало да се съблюдават, и второ – националните ползи са над политическите пристрастия и уговорките, поети към други страни ", съобщи Тошко Йорданов.
По думите му от Има Такъв Народ имат вяра, че предвид на спешната обстановка е най-добре да се образува държавно управление. "Ние като политическа партия считаме, че е по-добре в тази спешна обстановка да има кабинет, и то от тези четири партии. Имаме разлики и разминавания, само че те са по-малки от общите ни цели. С ГЕРБ и Движение за права и свободи нямаме допирни точки ", акцентира той.
И добави: "Би трябвало да се структурира вероятно самата коалиция по много по-практичен и човешки метод, в който да няма издаване на заповеди, а да има сътрудници. Тъй като главната причина да се разпадне обединението, се споделя Кирил Петков и Асен Василев, би било добре - в случай че е допустимо, политическите водачи да правят отстъпка малко по-встрани. В тази обстановка може да пристигна едно държавно управление, в което да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро специалисти, в сравнение с политически лица. До тази рецесия се стигна поради политически проблеми ".
“Има подобен народ” няма да слага червени линии. Това съобщи представителят на партията Ива Митева след диалога с президента. “Не инцидентно Конституцията още веднъж завъртя ролетките, тъй като дава втори късмет на всички да стартират изначало. Имаме вяра, че диалози ще стартират да се водят. Ние сме декларирали намерено, че сме диалогични, че ще беседваме с всички. Погледът ни е втренчен в президента. Няма да слагаме червени линии!”, сподели Митева.
На думите й Тошко Йорданов направи конкретизиране, че “всички” значи Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. “Забравяме за ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане”!”, безапелационен бе Йорданов.
По време на консултацията не е имало подмятания от страна на президента, че мандатът може да бъде връчен точно на Има Такъв Народ. “Не сме чули този намек. Ние считаме, че би трябвало да бъде на този, за който президентът счита, че ще бъде най-големият обединител и ще успее да сформира държавно управление. Смятаме, че на този стадий в действителност е значимо да има парламент. В момента обстановката е такава, че би трябвало да има работещ кабинет”, сподели още Ива Митева.
По-различна картина при едни възможни предварителни избори не би имало, счита Станислав Балабанов. “Ако има партия, която направи всичко допустимо и тласне страната към избори - ще носи цялата отговорност”, съобщи той.
От Има Такъв Народ бяха безапелационни, че ще работят по посока на правосъдна промяна, промяна в антикорупционното законодателство и промени в опазването на здравето, образованието и обществената политика, в случай че бъде формиран кабинет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР