Президентът Румен Радев се видя за втори път тази седмица

Президентът Румен Радев се видя за втори път тази седмица ...

Радев бил "от името на българския народ" на церемонията, на която Турция стана президентска република.Президентът Румен Радев се видя за втори път тази седмица с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщиха от "Дондуков" 2.

В понеделник Радев бе единственият държавен глава от ЕС, който присъства на церемонията, на която след референдума Ердоган стана президент със засилени правомощия.

В отговор на питане на журналисти по този въпрос днес Радев заяви, че неговият мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито е избран от българското правителството. "Избран съм на този пост от българския народ и действам от негово име", подчерта държавният глава.

"Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и за нашите двустранни отношения е важно да не оставяме нерешени въпроси между нас", заяви Радев на срещата с Ердоган, съобщиха от "Дондуков" 2.

По време на разговорите българският държавен глава припомни, че е ред на нашата съседка Турция да определи дата и да бъде домакин за провеждането на заседание на двустранната междуправителствена комисия по нерешените имуществени и социални въпроси, сред които е и въпросът за предоставянето на компенсации за имотите на тракийските бежанци.

България е готова да подпомогне финансово дейността на духовенството на конституционно признатите религиозни общности у нас, подчерта президентът Радев.

Държавният глава благодари на своя колега президента Реджеп Тайип Ердоган за оказаната от Турция подкрепа на страната ни за изплащане на заплатите на мюсюлманските духовници през годините, когато България не е имала такава възможност.

Българският държавен глава запозна своя турски колега с внесения в Народното събрание законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. "От самото си встъпване в длъжност настоявам да има такъв закон и се надявам по време на дебатите в Народното събрание да бъде намерено най-доброто решение, което да насърчи интеграцията на различните религиозни общности в българското общество. Това включва и отделянето на финансови средства от страна на българската държава за техните потребности", заяви Румен Радев. Залогът за нашите добри отношения е уважението към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партиите и изборния процес, уточни още той.

Двамата президенти бяха единодушни, че отчетените над 5.5 млрд. долара търговски обмен за 2017 г. не отговарят на възможностите на двете държави. Според президента Ердоган достигането на 10 млрд. долара е реална възможност и изисква общи усилия в тази насока.

"Естественото продължение на газопровода "Турски поток" е през България и двете правителства трябва да работят в конструктивен дух за това", призова още президентът Радев.

Източник: dnevnik.bg