Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на национално представителните

...
Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на национално представителните
Коментари Харесай

Румен Радев: Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса

Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ . Срещата бе по покана на президента, прецизираха администрацията на президента и от АИКБ.

" Развитието на нашето общество зависи от развиването на стопанската система. Не може да има социална смяна без мощна стопанска система ", съобщи Румен Радев пред представителите на бизнеса.

Обща е загрижеността българският бизнес да надскочи оградата на Европейски Съюз и да възвърне позициите си на обичайни пазари като тези в арабския свят, Централна Азия, Куба и други Страни, сподели президентът.

" Бизнес климатът не води към сериозен напредък, учреден на вложения с висока добавена стойност. Залага се на ограничавания, вместо на тласъци. Закъснява въвеждането на електронното ръководство. Корупцията изкривява пазарните връзки и демотивира бизнеса ", сподели още Румен Радев.

 Радев зове властта да нагази в нерадостната българска реалност
Радев зове властта да нагази в нерадостната българска реалност

Не съм определен, с цел да замлъквам истината, сподели президентът

В срещата, с изключение на членове на президентската администрация, участваха: Васил Велев - ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен шеф на " Стара планина холдинг ", Радосвет Радев - ръководител на УС на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен шеф на " Дарик холдинг ", Цветан Симеонов - ръководител на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Заедно с тях бе и Евгений Иванов - основен изпълнителен шеф и член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Кънчо Стойчев - зам.-председател на УС на АИКБ и ръководител на Съюз " Произведено в България ", Добри Митрев - основен секретар на БСК, и Мирослава Маркова - гл. специалист " Международно съдействие и интернационалните организации " в БТПП.

По време на срещата президентът напомни, че отхвърли да наложи несъгласие върху законите за трудовата миграция и за енергетиката.

 АИКБ търси със свещ измежду бял ден хора за работа
АИКБ търси със свещ измежду бял ден хора за работа

АИКБ образоват 2 000 безработни годишно

Държавният глава означи отличното съдействие с работодателските организации при организирането на бизнес конгреси с евентуални сътрудници от Румъния, Полша, Израел, Армения, Македония, Малта, Индия и други

Според него, би трябвало да се работи интензивно за позитивния облик на България, тъй като се намираме в мощно конкурентната среда на близките страни, които ползват съществени тласъци за привличане на качествени вложения.

От страна на бизнеса Радосвет Радев, който е ръководител на БСК и ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на работодателите в България за 2018 година

 Бизнесът търси служащи и цехове в пандизите
Бизнесът търси служащи и цехове в пандизите

АИКБ и Министерство на правосъдието разискаха и потреблението на свободните индустриални пространства

По думите на Радев има нападателно бюджетиране против бизнеса в посока непрестанно повишаване на данъчно-осигурителната тежест . Това не остава задоволително свободен капитал за вложения в производства с висока добавена стойност.

" Бизнес климатът се утежнява, предприемаческият дух се губи . В началото на 90-те години всеки се стремеше да развие личен бизнес. Днешните младежи желаят да работят в държавната администрация или в огромни интернационалните корпорации, само че не и да рискуват като бизнесмени . Нужна е реабилитация на предприемачеството, в случай че желаеме да вървим напред ", сподели Радосвет Радев.

По думите му Европа прави проекти за 2030-2050 година, Китай - за 2100 година, а у нас хоризонтът е към един управнически мандат.

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев, българският бизнесмен е несправедливо охулван. Като основен проблем на стопанската система той уточни неналичието на квалифицирана работна ръка - и като количество, и като качество .

" Първата причина за неналичието на вложения е неналичието на човешки запаси . Германия приема законодателство за нападателно привличане на хора освен от трети за Европейски Съюз страни, само че и от страни като нашата. Това ще ни сложи в още по-затруднено състояние и би трябвало незабавно да търсим решения в тази посока ", акцентира Васил Велев.

По думите на ръководителя на Съюз " Произведено в България " Кънчо Стойчев има три базови въпроса - " Доходите и властта ", " Доходите и продуктивността " и " Работодателите и пандиза " .

Според него , неприемливо е към работодателите да се подхожда с непремерена експанзия, както е неприемливо да се мисли, че властта основава приход . " Имаме левичарско ръководство ", заключи Кънчо Стойчев и прикани за по-малко популизъм и повече прагматизъм в ръководството.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че е значимо да се търсят нови пазари отвън Европейски Съюз. За това са нужни тласъци за вложителите и ограничения за обезпечаване на работна ръка, даже посредством облекчение на процедурите за импорт на служащи от трети страни

Той посочи какъв брой е значимо да работят контролните органи и да не се трансферира т тежести върху бизнеса - като регистрации, уведомления и други Симеонов сподели, че е неефективно да се дават пари в нереформирани браншове като обучение, опазване на здравето, държавна администрация и посочи потребността от свързването на повече средства с реализиране на съответни усъвършенствания в активността на съответните браншове.

" Говоренето на политиците е също значимо за бизнеса. Капиталът е страхлив по формулировка и е доста значимо в каква среда ще бъде подложен ", сподели изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов.

 10% повече експорт към Европейски Съюз, 13% по-малко към трети страни
10% повече експорт към Европейски Съюз, 13% по-малко към трети страни

Изнасяме 20% повече храни и живи животни към страните в Европейски Съюз

Той акцентира, че бизнесът не е нарушител и че политиците са му длъжници в това отношение и даде образец с митинга на строителите, провокиран от непрестанно отрицателно говорене на политици, което може да се придвижи върху цялата стопанска система.

Според Евгений Иванов няма приключване на капитали. Според него, по-скоро има диверсификация на вложенията и разпределение на риска. " В случай че негативизмът от страна на политиците продължи, тези хора ще има къде да продължат своята икономическа активност ", сподели изпълнителният шеф на КРИБ.

В умозаключение, президентът Румен Радев прикани представителите на бизнеса и тази година да се включат интензивно в самодейността " Българската Коледа ". До момента са събрани 2,6 млн. лева, а 29 здравни заведения са получили съвременна инсталация.

От Администрацията на президента осведомиха, че представителите на бизнеса са подчертали и смисъла на уравновесената позиция на българския държавен глава в връзките на страната ни с Русия . Румен Радев напомни, че сега България не се възползва от иновационните фондове на Европейски Съюз, които плануват средства за последователното трансформиране на енергийния бранш към основаване на нисковъглеродна енергетика, и прикани бизнеса да ускори съдействието си с българското държавно управление в тази тенденция.

 Румен Радев има вяра в иновативността на българина
Румен Радев има вяра в иновативността на българина

Административните облекчения са най-важният тласък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР