Президентът Румен Радев се срещна с представители на организации на

...
Президентът Румен Радев се срещна с представители на организации на
Коментари Харесай

Радев: Равноправието на македонските българи е ключът към вратата на ЕС за Македония |

Президентът Румен Радев се срещна с представители на организации на македонските българи по време на първото по рода си тяхно посещаване в София през днешния ден. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Присъстваха представители на политическа партия Граждански либерален съюз (ГДС), на сдруженията Културен център „ Иван Михайлов “- Битоля, „ Трибуна “ - Прилеп, „ Македонско българско другарство “ - Скопие, „ Коридор 8 “- Скопие, „ Интеракция “- Охрид, „ Единство “ Кочани.

В приветствието си към гостите президентът Радев акцентира, че България като цяло, като общество и като страна, стартира една значима и положителна, въпреки и закъсняла смяна на отношението си към Северна Македония:

" Досега връзките минаваха на първо място по линията София-Скопие, което не включваше задоволително българската общественост в Северна Македония в процесите на образуване на политики и взимане на решения. Това се трансформира. "

България уверено застава зад македонските българи в тяхната битка за пълноправие наред с всички останали елементи от нации в Северна Македония, съобщи той. Това е и позицията, която Радев изложи пред водачите на европейските институции и пред водачите на страните-членки на Съвета на Европейски Съюз по въпросите на разширението на 6 октомври.

„ Увереността ми да не отстъпвам тази позиция се дължи на вас “, обърна се той към представителите на организации на македонските българи.

Според президента македонските българи би трябвало да бъдат единни в името на общата цел - преустановяване на дебългаризацията и практическата реализация на правата и равноправието посредством конституцията, посредством законите и преброяването на популацията и най-много посредством на практика дейности.

Конституцията на България задължава българските институции да пазят своите жители както в България, по този начин и на открито. Конкретно този въпрос е залегнал и в Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, показват от прессекретариата на президента.

България няма да се намесва във вътрешните работи на Северна Македония, само че поддържа настояването на македонските българи за гарантиране на тяхното пълноправие посредством Конституцията и законите на Северна Македония, за съответното им броене, стана ясно още от диалога. 

Президентът категорично увери гостите, че без значение от геополитическия подтекст, без значение от това по какъв начин по-широките ползи на България се проектират в Европа и в света, българската страна няма да пожертва ползите на македонските българи за пълноправие и заслужен живот, за право на политическа, икономическа, културно-историческа и всяка друга изява.

Според Румен Радев точно това, наред с, както и с езика на омразата и други враждебни дейности, които не престават да бъдат всекидневие, наред с неспазването на Договора за другарство от 2017 година, отсрочва нашето единодушие Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Президентът осведоми, че тече развой на формулиране на една нова политика във връзка с Северна Македония, която в границите на съществуващите позиции на българския парламент слага по-силен акцент на добруването на македонските българи. Особено място в тази политика ще заемат въпросите на българското поданство, които касаят изобщо българите по света.

Получаването на българско поданство би трябвало да се улесни и форсира и да се трансформира от административна процедура в церемониален акт.

" Българското поданство е и поданство на Европейския съюз и то би трябвало да бъде мотив за горделивост. Това ще бъде и достойният отговор на тези, които принизяват смисъла на българското европейско поданство. Това е непризнаване на документалните обстоятелства за генезис, както и принизяване на свободното волеизявление на българската еднаквост. Тези обидни за всички българи спекулации би трябвало да бъдат уверено опровергавани ", сподели Румен Радев. 

Държавният глава Румен Радев още веднъж акцентира, че пътят на Северна Македония към Европейски Съюз минава наложително през прекъсване на дебългаризацията.

" Обща е задачата на всички българи, както в България, по този начин и в Северна Македония, да защитят по обективен метод общото завещание и паметта на нашите родители и сънародници до най-далечните извори на историята, да се обезпечи на македонските българи заслужен живот и равни права с всички останали жители на Северна Македония ", безапелационен бе президентът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР