Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров -

...
Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров -
Коментари Харесай

Румен Радев: Застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян

Президентът Румен Радев се срещна през днешния ден с Денис Мантуров - министър на индустрията и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава одобри министъра на „ Дондуков “ 2, откакто през вчерашния ден се състоя 17-ото съвещание на междуправителствената комисия. Президентът Радев и министър Мантуров показаха очакване сполучливите резултати от съвещанието да имат позитивно въздействие върху двустранните стопански връзки. На срещата беше разисквано съдействието в областта на стопанската система, енергетиката, търговията, туризма.

Българският държавен глава уточни, че през последните две години срещите на високо политическо равнище са явен сигнал, че застоят в двустранните връзки сред България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването през днешния ден на контракта за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода „ Турски поток “ на българска територия.

Президентът посочи значимостта енергийните планове да се осъществят на прагматична и взаимноизгодна основа. Румен Радев приветства осъществяването на дейностите по удължение на периода на употреба на 5-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй " и изрази вяра за сполучливото привършване на ограниченията по 6-и блок на централата в инструкции времеви график.

По време на срещата беше разисквано и двустранното военнотехническо съдействие и обвързваните с него лицензионни въпроси. Президентът Радев изрази упованието на България въпросът да бъде позволен посредством разумен метод, преференциален и за двете страни, като не се обвързва с други тематики от двустранното партньорство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР