Президентът Румен Радев също определи одобрените от македонския парламент поправки

...
Президентът Румен Радев също определи одобрените от македонския парламент поправки
Коментари Харесай

България приветства решението на македонския парламент

Президентът Румен Радев също дефинира утвърдените от македонския парламент ремонти в Конституцията за смяна на името на страната като значима стъпка за страната по един дълъг исторически път. В позиция, публикувана от прессекретариата на президента, се показва, че вероятностите за развиване на връзките София-Скопие и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от извънредно значение за затвърждаване на поддръжката на България за интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева приветства решението на македонския парламент и го дефинира като " отговорно ":
" Отваря пътя към европейската вероятност на Репбулика Македония и дава опция за затварянето на съвсем три десетилетия продължаващ спор. Разбира се, би трябвало да се довърши процедурата и се надявам, когато тя се довърши, следващата година по този начин, както по време на нашето председателство, Съветът реши, да стартират договаряния за участие ".

По-рано през днешния ден в публична позиция Министерство на външните работи разгласи, че България приветства решението на Народното събрание в Скопие, с което се отваря процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на страната.
" Ние ще продължим да бъдем най-искрен и непосредствен другар в този развой ", се споделя в позиция на Министерството на външните работи откакто нощес македонският парламент одобри ремонти в конституцията, с цел да може страната да промени името си на Република Северна Македония.

" Вярваме, че това е най-правилното и само отговорно решение, което дава късмет за благополучие на всички жители в района. Поздравяваме всеки един депутат, който е дал гласа си в интерес на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз ", показва външното ни ведомство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР