Президентът Румен Радев със специално изявление за изтребителите. Държавният глава

...
Президентът Румен Радев със специално изявление за изтребителите. Държавният глава
Коментари Харесай

Радев за F-16: Скрити и неуточнени разходи за десетилетия напред

Президентът Румен Радев със особено изказване за изтребителите. Държавният глава блокира с несъгласие договорката за F-16
Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е нужна, само че това не би трябвало да става за сметка на националните ползи. " Това е дълго чакана и нужна стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната дарба на страната, само че тя не може да става за сметка на ползите на българските жители и достолепието и суверенитета на България ", сподели той.

" Решението на държавното управление тези интернационалните контракти да не стават обществено притежание задължава народните представители да осведомят обществеността за характера на поетите отговорности и получените против тях отбранителни качества. Задължителен е нов спор в Народно събрание, който да даде явен отговор по какъв начин са предпазени българските ползи във връзка с цената за придобиване на изтребителите ", съобщи президентът.

Той уточни аргументите за налгането на ветото. " Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, съоръжение, образование и услуги, при който самолетът остава с лимитирани качества. Скрити и неразбираеми разноски, които България ще заплаща след това. Промяна в контракта едностранно без координиране с българската страна. Неустойки при несъблюдение ", изброи Радев.

" Поемането на отговорности, свързани със скрити разноски, въвличат с десетилетия напред българските държавни управления във финансови отговорности. Разходите по придобиване слагат под въпрос за навременно обезпечаване на изчезналите качества ", съобщи президентът.

„ Всички условия излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили ", беше безапелационен президентът.

" Нека не забравяме, че и държавното управление, и Народното събрание носят отговорност за дейностите си извънредно и единствено пред българските жители. Не някой различен, а българското общество дефинират тяхната легитимност ", добави Румен Радев.

" Очаквам задълбочени диспути в Народно събрание и предприемане на съответни дейности ", приключи изказването си президентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР