Президентът Румен Радев съобщи днес, че България ще настоява за

...
Президентът Румен Радев съобщи днес, че България ще настоява за
Коментари Харесай

Радев за арест на Путин: Въпросът в момента е безсмислен

Президентът Румен Радев заяви през днешния ден, че България ще упорства за по-големи компенсации от Европейски Съюз за българските земеделци, наранени от търговията с украинско зърно. 

„ Напълно разбираме нуждата да предоставяме транспортни коридори за експорт на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни ”, уточни той пред български публицисти в Брюксел след края на съвещанието на Европейския съвет.



По неговите думи износът на зърно от Украйна не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и до увреждане на ползите на нашите селскостопански производители.

„ Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона евро, означи той във връзка обезпечената до момента от Европейски Съюз поддръжка за най-засегнатите страни наоколо до Украйна. Това напълно не е задоволително, по тази причина дружно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша настояхме за доста по-голяма помощ, която да подхожда на вредите, които търпят нашите аграрни производители. Това ще бъде обект на съществено разглеждане в Европейски Съюз ”, уточни президентът.



„ Тези 16 милиона евро никога не могат да покрият вредите. Настояваме сумата да бъде доста по-голяма и да подхожда на вредите ”, добави президентът.

По мотив решенията в Европейски Съюз за помощ за Украйна Радев посочи, че България поддържа Европейския механизъм за подсилване на мира.

„ Благодарение на този механизъм ще модернизираме нашата отбранителна промишленост, да имаме по-голям потенциал ”, добави той.



Държавният глава настоя, че България, дружно с още девет страни, не е част от самодейността за обезпечаване на един милион снаряда за Украйна до края на годината.

България е част от общата политическа рамка за поддръжка на Украйна дружно с всички страни членки.

„ Всеки, който желае самостоятелно, действително да взе участие в доставката на тези един милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската организация по защита и там подписва съглашение ”, добави Радев.



Попитан дали България би изпълнила заповедта на Международния углавен съд за задържане на съветския президент Владимир Путин, президентът Радев означи, че връзките сега сред страните от Европейски Съюз и Русия не са такива, че да допускат посещаване на президента на Руската федерация. Така че „ въпросът сега е неправилен ”.

Радев заяви, че на съвещанието на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз България е получила цялостна поддръжка и висока оценка за защитата на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за защита на българската граница, която е категорично указана като приоритет, уточни президентът и изрази очакване осъществяването на взаимния план с Европейската комисия да стартира от април.



Президентът сподели още, че е сложил въпроса за нагнетения в хранилището в Чирен безценен природен газ.

„ Това е проблем, който имат и на други страни - газ, който сега е три пъти по-скъп от сегашните цени ”, означи Радев.

По неговите думи потреблението на тези количества би означавало да се покачат пазарните цени. По думите на президента се чака решение на Европейската комисия, с цел да се обезпечи помощ на най-засегнатите страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР