Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Румен Радев изрази интереса на България за активизиране на диалога с държавите от Азия

Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила изрази през днешния ден интереса на България за активизиране на политическия разговор, икономическото и капиталово съдействие с страните от Азия на работна среща с дипломатически представители от азиатските страни у нас, оповестиха от прессекретариата на президента.

В срещата, проведена от посланика на Република Корея Шин Бу-нам, участваха посланиците на 13 страни от Арабския и от Азиатско-тихоокеанския район – на Държавата Палестина, Социалистическа република Виетнам, Република Индонезия, Ислямска република Пакистан, Монголия, Кралство Саудитска Арабия, Япония, Ливанската република, Република Казахстан, Ислямска република Афганистан, Ислямска република Иран и Република Ирак. По думите на президента удобни предпоставки за това са дългогодишните другарски връзки на България с тези страни, както и политиката на Европейския съюз на тясно ангажиране с района.

Според Румен Радев България би трябвало да си сложи за цел привличането на стратегически бизнес сътрудници в предпочитани за страната ни инфраструктурни, енергийни, транспортни и други проекти; обезпечаване на удобни условия за излизането на български артикули и услуги на пазарите в района.

„ В рамките на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз продължаваме интензивно да способстваме за образуването на политиката на Европейски Съюз във връзка с страните от Азиатско-тихоокеанския район, който е основен за растежа на международната стопанска система, въздейства все по-сериозно върху динамичността на интернационалните процеси и включва значими стратегически сътрудници на Европейски Съюз и членове на авторитетни районни и интернационалните организации “, съобщи на срещата Румен Радев. Държавният глава акцентира също по този начин, че страните от Азия са все по-значим фактор в международната политика, стопанска система и финанси и играят значима роля за мира и стабилността.

Президентът открои визитите на високо и най-високо ниво в България през последните месеци - първото посещаване на японски министър председател Абе през януари т.г., визитата на южнокорейския министър председател Ли Нак-йон на 25 октомври 2017 година, държавното посещаване на Емира на Катар през предходната седмица, както и визитите на външните министри на Саудитска Арабия, Иран и други Румен Радев беше безапелационен, че взаимното доверие и политическия разговор не подхождат на нивото на търговско-икономическия и културно-образователния продан с България.

Президентът напомни и дейните връзки на страната ни с страните от Азия, построени с помощта на десетки хилядиа български експерти, които десетилетия наред са работили в доста от тези страни, хилядите студенти, приключили своето обучение у нас, които сега заемат почтени позиции в своите страни, както и основаната със взаимни старания солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки.

По време на срещата президентът Румен Радев беше поканен от посланиците да бъде патрон и да открие фестивала на Азиатските страни в София през май т.г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР