Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е

...
Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Президентът разпространява фалшиви новини

Президентът Румен Радев популяризира непотвърдена информация. Може би това е подправена вест. Това съобщи в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова във връзка изявление на президента, че енергийното ведомство по време на служебното държавно управление е събрало задължения за над 1 милиарда и 600 млн. лева

Министерството не разполага с такава информация, посочи Петкова. Ако президентът има данни, да ги показа оптимално бързо, тъй като българските жители имат право да знаят, пожела енергийният министър.

Бюджета на министерството в приходната си част е 200 млн. лева,а в разходната 120 млн. лева къде са тези 1 милиарда и 600 млн., попита Петкова.

Ако Радев има конкретика, хайде да я забележим, подчертава Теменужка Петкова. Тя е сюрпризирана от коментара на президента Румен Радев за несъбрани просрочия от 1,6 милиарда лв..

" Енергетиката е стратегически бранш ", подсети Петкова. Ако президентът няма конкретика, това е подправена вест, повтори тя. Нека да забележим какви са обстоятелствата, настоя министърът.

Правителството не може да стои зад договорката с ЧЕЗ, увери Петкова.

България е правова страна, натърти енергийният министър и добави, че договорката се въздейства от чешкото законодателство. Комисия за защита на конкуренцията е способният орган, който би трябвало да се изрича във връзка с антимонополното държание на компаниите, изясни Теменужка Петкова.

Не е допустимо възбраната за договорката с ЧЕЗ и Нова телевизия да провокират комерсиална война сред България и Чехия, отсече тя. Теменужка Петкова съобщи, че не може да разяснява какви дейности биха подхванали от " Инерком ". Тя обаче допуска, че казусът се касае до юридическите им консултанти.

Припомняме, на 19 юли Комисията за защита на конкуренцията забрани на " Инерком " да придобие ЧЕЗ. Проблем пред изкупуването се оказаха шестте фотоволтаични централи, които групата на " Инерком " има.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

След експлоадирането на абсурда шефът на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова, организира диалози с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ пристигнаха и на чуване в Народното събрание.

По искане на Българска социалистическа партия бе основана и краткотрайната комисия по случая ЧЕЗ в Народното събрание на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и приключи с не доста явен резултат и претенции за още информация. Малко по-късно самият Жельо Бойчев разгласи, че се отдръпва от Народното събрание.

Въпреки че по време на срещата в Министерски съвет сред премиера Борисов и Гинка Върбакова е деклариран интерес на страната към активите на ЧЕЗ, след това се разбра, че страната се отхвърля от присъединяване в договорката.

От Българска социалистическа партия започнаха подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР