Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и

...
Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и
Коментари Харесай

Среща при президента за готовността на здравната система при нова ковид вълна

Президентът Румен Радев организира работна среща, отдадена на положението и трендовете на развиване на пандемията от ковид в страната. Тема на диалозите са нужните здравни и социално-икономически ограничения за минимизиране на последствията от възможна нова вълна.

Президентът Румен Радев посочи, че днешната среща не е да се дефинира или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни институции и учебни заведения, а да се осведомят българите по какъв начин държавното управление ръководи рецесията и какви са ограниченията, които ще бъдат подхванати.
С отчети в срещата вземат участие служебният министър-председател Стефан Янев, служебният заместител министър-председател по икономическите и обществените политики и министър на обществената политика Гълъб Донев, служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и служебният министър на финансите Асен Василев.

" Случаите на ковид се усилват всеки ден и експерти считат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка би трябвало да има ясно написани ограничения ", сподели президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме явен и обстоен проект, в това число и по какъв начин да се разгърне здравната система, с цел да минимализираме следствията от пандемията.

Радев повтори, че задачата не е да се затварят бизнеси и страната, само че какво би трябвало да се направи, с цел да останат в оптималната степен да действат бизнеси.

Радев прикани здравният министър за гаранции за спокойни и естествени условия на лекарите и медицинските експерти. Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също цялостна готовност на Министерство на здравеопазването, отдадено на възможна нова вълна.

Освен тази рецесия има и рецесия с пожарите, на вратата чука и мигрантска рецесия и политическа рецесия.

Радев осведоми, че пожарът в РСМ е на километри от границата ни.

Призова да се отговори уместно за помощи за хората, потърпевши от пожарите.

Премиерът Стефан Янев осведоми, че е направено работно заседание за дейности за предварителна защита и битката с пожарите.

" За страдание картината не е по никакъв начин радостна и би трябвало да бъдем бдителни. Наистина пожарите сега са овладени, само че заплахата е налице ", сподели той.

България е изпратила екипи към РСМ, с цел да може пожарът да не премине нашата граница.

Янев прикани общинските управляващи на всички потърпевши места да задействат комисиите, които правят оценка вредите. Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкоз по-бързо може да се вземе решение и да се подкрепят потърпевшите.

За здравната рецесия Янев сподели, че разчитат на експертизата от Министерство на здравеопазването, както и на квалифицирания от тях проект, който би трябвало да е еластичен във връзка с рекомендациите и ограниченията, които се взимат. Премиерът сподели, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, тъй като някои бизнеси може и да не отворят по-късно.

За имунизацията Янев съобщи, че по информация новия вид Делта минава по-леко при имунизирани.

Министърът на обществената политика Гълъб Донев съобщи, че 540 лева помощ за фамилиите на починалите в пожарите горски чиновници не е задоволителна, само че тя е според Кодекса за обществено обезпечаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР