Президентът Румен Радев проведе заседание на Консултативния съвет за национална

...
Президентът Румен Радев проведе заседание на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Асен Агов: Има симбиоза между Радев и Петков по отношение на Северна Македония

Президентът Румен Радев организира съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. Темата беше " Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България за стабилизиране и асоцииране на Северна Македония ". След нея стана ясно, че позицията на София остава непроменена - поддържаме интеграцията на Скопие, само че при ценене на българския народен интерес.

Намирам нюанси в позицията ни за Северна Македония. Не съм склонен с прибързаните заключения, че това е удар против Кирил Петков. Като изключим периода от 6 месеца, който министър председателят сложи, той получава зелена светлина за петте работни групи. От тази позиция има симбиоза, а не опълчване сред президента и Кирил Петков, разяснява журналистът Асен Агов.

В изявлението си през вчерашния ден президентът Радев сподели „ нов метод към връзките със Северна Македония, без да се вършат отстъпки по отношение на българите в Северна Македония “. Това е нещо, което е доста значимо. Вчерашният Съвет дава изходна позиция за реализиране на този нов метод, сподели още той.

Когато Петков отиде в Скопие с Ковачевски той би трябвало да откри положителни персонални връзки. Това е доста значимо, счита Агов.

По думите му в случай че не се откри примирение, което е причина за помиряването, въпросът сред двете страни в никакъв случай няма да бъде решен. „ Така Европейски Съюз ще одобри една отрицателна сила, която сигурно не му е нужна в момента”, добави журналистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР