Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с управителя

...
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с управителя
Коментари Харесай

Президентът призова банките да проявят разбиране към изтеглилите кредити

Президентът Румен Радев организира среща на „ Дондуков “ 2 с шефа на Българската национална банка Димитър Радев. По време срещата бе разисквано настоящото положение на стопанската система и банковата система на България и новите провокации, произлизащи от обстановката с COVID-19.

Президентът акцентира, че страната и нейните институции следва да се активизират и проявят оптималната успеваемост в поддръжка на най-нуждаещите се и на тези, които ще понесат тежестта както на прекосяване през рецесията, по този начин и на възобновяване на стопанската система на България по-късно. В този подтекст президентът разяснява информацията от някои европейски страни за ограничения за облекчение на кредитополучатели, евентуално затруднени в погасяването на техните отговорности. В този миг българските жители, които ще изгубят работа и приходи, също ще чакат схващане от страна на банките, като виновни и значими за обществото институции, в интервала на идните компликации, уточни Румен Радев.

Управителят на Българска народна банка осведоми президента за прецизните ограничения в централната банка за отбрана на здравето на чиновниците и усъвършенстване на организацията на работа за обезпечаване осъществяването на всички сериозни за страната и стопанската система функционалности и задания, произлизащи от законовия мандат на Българска народна банка, в това число интервенциите на валутния ръб, поддържането на наличнопаричното обращение, гладкото действие на платежните системи и упражняването на банковия контрол.

"В резултат на обичайно прилаганата от Българска народна банка консервативна надзорна политика през днешния ден банковата ни система разполага със обилни по мярка финансови и ликвидни запаси, както и с високо доверие на клиентите, както жители, по този начин и компании. Така банките имат опция да ползват еластичност и самостоятелен метод с оглед понижаване на отрицателните резултати от наложените ограничавания, свързани с COVID-19. Кризата ще засегне по друг метод кредитополучателите, а силата на евентуални отрицателни резултати върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това допуска нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно ръководство на работните процеси и рисковете в банките ", съобщи Димитър Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР