Президентът Румен Радев продължава серията от срещи във връзка с

...
Президентът Румен Радев продължава серията от срещи във връзка с
Коментари Харесай

Председателят на ВАС: Новият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата 

Президентът Румен Радев продължава серията от срещи по отношение на идния избор на нов основен прокурор. В четвъртък той одобри ръководителя на висшия административен съд Георги Чолаков.

По думите на Чолаков по време на срещата с президента е била разисквана процедурата и визията за този избор. След края на срещата пред медиите Чолаков разяснява, че в случай че ще се търси смяна в пълномощията на основния прокурор, фактически, сега във връзка с него мъчно може да се осъществя наказателна отговорност. Следва да бъде осъществена такава смяна, надлежно, различен самостоятелен орган, който да организира тази процедура, разяснява Чолаков. Той означи още, че и сега прокурор няма законова възбрана да образува произвеждане против основния прокурор, само че "фактически, това мъчно би се случило ".

Според него идващият основен прокурор е добре да бъде от прокуратурата, тъй като ще е наясно с проблемите и по-бързо ще може да стартира да работи.

Председателят на Върховен административен съд поддържа концепцията на правосъдния министър Данаил Кирилов, като сподели, че в закона има празнота и би трябвало да се планува процедура за краткотрайно премахване от служба на тримата огромни. И уточни, че опцията за предварително преустановяване на техните мандати и в този момент е уредена в Конституцията и Закона за правосъдната власт, само че в случай че се предложат нови учредения за това, следва да се обсъдят и да се посочи кой орган ще прави тази процедура.

Държавният глава към този момент се срещна с сегашния основен прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и с основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР