Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните сили в 48-ото

...
Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните сили в 48-ото
Коментари Харесай

Руменн Радев проведе консултации с БСП за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно заседание, преди да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. В този час президентът се среща с представителите на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".

В началото на диалозите Румен Радев настоя, че опитът на Българска социалистическа партия може да бъде доста потребен в договарянията за сформиране на работещо държавно управление, в границите на този парламент, съобщи БНР.

" Вие бихте ли подкрепили въобще, а и при какви условия, в случай че това стане, първият мандат? Бихте ли се присъединили и под каква форма, а и под какви условия с някогашните си коалициони сътрудници в бъдещото ръководство на страната, с втори мандат? ", обърна се той към представителите на левицата.

Наред с това президентът открои и другите неотложни задания пред Народното събрание - нужните закони за Плана за въстановяване и резистентност, както и дейности за преодоляване на икономическата и обществена рецесия в страната.

" За нас има три значими задания в този парламенат – приемането на бюджет със обществена устременост, с цел да подсигуряваме приходите на хората и развиване на бизнеса, законите за Плана за възобновяване и резистентност, както и избиране на държавно управление ", уточни на собствен ред водачът на Столетницата Корнелия Нинова.

Според нея времето в договаряния за държавно управление " най-малко до момента е изгубено ". Няма резултат от договарянията, настоя Нинова.

" Не мисля, че времето е изгубено ", не се съгласи президентът Румен Радев и подсети, че президентът не е притиснат от конституционни периоди.

Той напомни, че до момента три пъти е връчвал мандат на Българска социалистическа партия и Българска социалистическа партия три пъти не е могла да сформира държавно управление.

" Ако не се сформира кабинет, това значи, че Народното събрание би трябвало да се разпусне при започване на декември. Това значи, че би трябвало да вършим избори края на януари или през февруари ", изясни президентът.

" Времето изтича. И къде да спре този часовник. За разлика от други, аз съм задължен да мисля и за най-тежкия вид - в случай че отидем на предварителни избори, по кое време да бъдат те ", съобщи Радев.

Според Корнелия Нинова действителните срещи за сформиране на кабинет ще стартират едвам след връчването на първия мандат, по тази причина тя прикани това да се случи колкото може по-скоро.

" Искаме да имаме постоянно държавно управление и ще създадем всичко допустимо, само че ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. 6 години се опитваме да покажем, че този модел на ръководство е привършен и би трябвало да се промени. Втори мандат на " Продължаваме Промяната " – в случай че те ни поканят на диалози, ще участваме, тъй като сме задоволени от обществената политика на това правилество, което то направи. Ние имаме с тях допирни точки, само че да в последните дни имаме и разлики – хартиената бюлетина, само че каквото реши Народното събрание – това ще бъде. Какъв ще бъде изходът, ще покаже времето ", безапелационна бе Корнелия Нинова.

По отношение на фискалната политика президентът уточни, че бюджетът би трябвало да бъде продължен, на противоположното мнение обаче бяха представителите на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова изясни на президента, че заложената обществена политика в него не може да бъде продължена през 2023 година на фона на инфлацията, която нараства у нас.

Припомняме ви, че президентът стартира консултациите на 26 октомври с най-голямата по бройка парламентарна група в новия парламент ГЕРБ-СДС. След това той се срещна и с " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Позицията на президента Радев е, че е значимо политическите партии да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът " избори след избори " не е най-хубавото решение, тъй че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, разяснява президентът.

Като акцентира, че следва строго процедурата по конституция, президентът изрази вяра партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор.

Президентът съобщи също нуждата от постоянно държавно управление.

" Докато преди рецесиите бяха на прага на дома ни, те към този момент са вътре - и обществена, и икономическа, рецесия в сигурността, единствено на километри от нас бушува война, нараснал миграционен и бежански напън. Това изисква България да има постоянно държавно управление, което да поеме значими решения, решения с дълготраен небосвод, и да има поддръжка от стабилно парламентарно болшинство ", съобщи Румен Радев.

 

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР