Президентът Румен Радев призова охраната на на външните граници на

...
Президентът Румен Радев призова охраната на на външните граници на
Коментари Харесай

От Братислава президентът призова охраната на външните граници на ЕС да се засили

Президентът Румен Радев прикани защитата на на външните граници на Европейски Съюз би трябвало да се ускори безкомпромисно. В Братислава той разгласи още, че и при започване на миграционната рецесия България е имала доста по-трезво държание от доста европейски страни.

Българският президент е на публично посещаване в Словашката република, където се срещна с сътрудника си Андрей Киска. Двамата бяха единомислещи, че Европейски Съюз се нуждае от единно решение във връзка с миграционната политика, оповестиха от " Дондуков " 2.

" Европа най-накрая стартира да осъзнава значимостта на тази рецесия. Всички към този момент установихме, че политиката на отворени порти е нездравословна освен за Европа, само че тя е нездравословна изключително и за страните, от които идват мигрантите ", съобщи българският президент и посочи, че мигрантите не трябва да абдикират от решаването на проблемите в личните си страни.

Върховенството на закона беше друга тематика от диалозите на двамата държавни глави. По думите на президента Радев, както обществото в България, по този начин и в Словакия има интерес от определяне на високи антикорупционни практики. " За нас европейска интеграция значи приемане на европейски модели и стандарти в битката с корупцията и престъпността ", съобщи Румен Радев. Президентът Киска съобщи, че България и Словакия би трябвало да извършват отговорностите си, произлизащи от участието им в Европейски Съюз и НАТО и да са непримирими в битката с корупцията.

Румен Радев и Андрей Киска се сплотиха към мнението, че нужни условия за приемане на европейската валута са транспарантна среда на ръководство, непоколебим банков контрол и решителни дейности против порочни корупционни практики. Българският президент посочи нуждата от подробен разбор и народен проект на деяние при влизане в Еврозоната.

Словакия може да показа с България опита си за въвеждане на еврото, поддържаме ви за влизането в Еврозоната и в Шенген, означи словашкият президент.

По време на срещата Румен Радев изрази интереса на страната ни за следващо задълбочаване на съдействието със Словакия в сферите на автомобилостроенето, туризма, осведомителните технологии и енергетиката. Енергийният план " Ийстринг " е приоритет освен за България и Словакия, а и за Европейски Съюз, тъй като ще разреши диверсификация и обезпеченост на доставките посредством свързване на газопреносната мрежа на Централна, Западна и Югоизточна Европа, съобщи Румен Радев.

Като доказателство за положителните връзки сред двете страни президентът Киска посочи обстоятелството, че всяка година 100 хиляди словашки жители посещават България и добави, че принос за това имат двете директни самолетни линии сред страните ни.

В наличието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи – контракти за съдействие сред Техническия университет-София и Техническия университет в Братислава, сред Българската телеграфна организация и Словашката телеграфна организация, както и сред УНСС и Икономическия университет – Братислава. По думите на Андрей Киска и Румен Радев документите ще дадат нов подтик на съдействието в областта на образованието и информацията.

По време на срещата двамата президенти разискаха и процеса на рационализация на военно-въздушните сили на двете страни. Словашката република, както и България, е в развой на изследване на предложения за закупуване на нови изтребители. В отговор на въпрос за критериите за избор, заложен от словашки публицисти, Румен Радев съобщи, че процедурата по покупка би трябвало да се организира в изискванията на бистрота, обективност и конкуренция, а политиците, които взимат решения, не трябва да подценяват военната експертиза, тъй като те няма да са тези, които ще носят риска при полет, а поддръжката и разноските по самолетите ще продължат доста дълго, откакто те не са към този момент в политиката. " Обикновено превес вземат геополитическият аршин и финансовият, само че не би трябвало да забравяме, че цената на покупката е доста по-малка от цената, която се заплаща за поддържането в течение на десетилетия след покупката на самолети ", съобщи президентът.

След срещата си двамата президенти поставиха венци на паметника " Порта към свободата ", повдигнат в памет на 400 души, убити на границите на Чехословашката социалистическа република в интервала 1945-1989 година

По-късно през днешния ден президентът Радев ще организира срещи с министър-председателя на Словашката република Петер Пелегрини, както и с ръководителя на Националния съвет Андрей Данко.

В Братислава президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общественост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР