Президентът Румен Радев призова македонския си колега Георге Иванов да

...
Президентът Румен Радев призова македонския си колега Георге Иванов да
Коментари Харесай

Радев призова Георге Иванов за диалог между институциите в Македония

Президентът Румен Радев прикани македонския си сътрудник Георге Иванов да помогне за възобновяване на разговора сред институциите в Македония в сегашния сериозен за Скопие миг.

"Призовах президента да бъде освен участник, само че и лидер в този разговор. Това е значимо изискване за реализиране на оповестените цели – участие в Европейски Съюз и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме напъните за решение на този проблем, това е значима стъпка за Македония, която ние поддържаме. Осъзнаваме, че това е комплициран развой и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се слага въпросът през днешния ден би трябвало да е ясно, че нито едно наше държавно управление не предявява интерес към името, акцентира Румен Радев. Приемаме резултатите от договарянията сред Гърция и Македония за името, най-много и доколкото те отстраняват значими спънки по пътя на интеграционния развой на Македония. Основният залог за нашата поддръжка за името на Македония е прецизното съблюдаване на договорите ѝ с нас ", безапелационен е Радев.

Президентът съобщи, че третата среща с македонския президент е контрактувана още през февруари. Той акцентира, че неговото предпочитание е и в двете страни да се работи интензивно за развиване на двустранните връзки. Радев употребява опцията да благодари за присъединяване на македонската войска на Военния церемониал на 6 май в София.

Георге Иванов реагира на отхвърли на българското държавно управление да се срещне с него по време на визитата му в България.

"Това е негово решение и негова отговорност. Но по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си ", съобщи Иванов.

По-рано бе обявено, че министър председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отхвърлят да се видят с македонския президент.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР