Президентът Румен Радев пристигна днес в Кърджали за пръв път

...
Президентът Румен Радев пристигна днес в Кърджали за пръв път
Коментари Харесай

Президентът Радев посети Кърджали. Не – училището на БСП-лидера

Президентът Румен Радев дойде през днешния ден в Кърджали за пръв път в качеството си на държавен глава, посети учебно заведение и по-късно се затвори с кмета Хасан Азис в приемната му в общината. В същата постройка се обитава и регионалната администрация, само че Радев не бе предстоящ там – шефът Никола Чанев научил от медиите за височайшата аудиенция, само че неговото ведомство не попаднало в програмата на госта.



Училището, което бе удостоено с наличието на президента, е СУ „ П.Р.Славейков “ в квартала оттатък река Арда, която разделя града на две елементи. Негов шеф е Милко Багдасаров – регионален водач на Българска социалистическа партия и някогашен народен представител от левицата от времето на Пламен Орешарски. Сградата е санирана, а вътре крещящо господства аленият цвят. В алено бяха облечени и всички към 730 възпитаници, репетирали цялостен месец церемонията по посрещането. Родопски гайди писнаха по мощната уредба, когато Радев пристъпи в двора, пита с самун и мед му сервираха две от дребните деца, хлапета задумкаха с тъпани, девойки в алено му танцуваха и се поклониха. Издокарани учителки бдяха зорко за реда и дисциплината.



След трогателното посрещане президентът и голямата му свита от гардове и протокол се насочиха вътре в учебното заведение. Там им бяха показани всички кабинети, само че на Еврокоридора той отдели не повече от минута. От пресслужбата му авансово бяха разяснили, че нямал процедура да дава изказвания.



" Няма по какъв начин да ви поздравявам с някаква публична тирада, не върви след всичко това, което видях и почувствах, а и съм мощно зависим на това, което чух и видях. Вие доказахте, че единствено за 35 години едно учебно заведение може да се утвърди измежду най-големите просветителни средища в страната, да бъде едно от модерните. Наистина съм мощно впечатлен, тъй като това, което видях, надалеч надвишава моите упования – освен като инфраструктура и съоръжение на кабинетите, само че и като модерни способи на преподаване ", сподели той след обиколката из коридорите и класните стаи.



Радев се обърна към най-малките, които през днешния ден завършват образователната година и ги посъветва около огромните игри да не не помнят духа на знанието. На огромните възпитаници предложи да се възползват от опциите на света, само че да не не помнят родния си край. „ Защото България има потребност освен от образовани, знаещи и можещи хора. Тя има потребност тъкмо от персони като вас, от бъдещи водачи, тъй като доста младежи към този момент напуснаха нашата татковина. Но аз съм уверен, че тази наклонност ще я пречупим – с тези бъдещи водачи, които са измежду нас, които ще градят нова, съвременна България и ще слагат националното дело над персоналното облагодетелстване “, въодушевено продължи президентът. Училищният парламент го удостои със „ Златен бухал “ – знак, който се връчва всяка година на отличниците.



Когато най-сетне репортерите съумяха да се доберат до Радев, той отхвърли да разяснява знаковите оставки от последните дни. Запитан за какво първата му аудиенция в Кърджали като държавен глава е в учебно заведение, той сподели, че това се подготвяло от дълго време, пък и шефът Багдасаров го поканил. „ Ходил съм в доста други учебни заведения. Разбира се, че в учебно заведение, тъй като това е храм на българщината, на българската култура и нематериалност, и ние би трябвало да поддържаме българското учебно заведение “, съобщи Радев.



Настояването да разяснява оставките той отвърна по този начин: „ Нашите политици би трябвало да обръщат повече внимание на децата, а не на техните вътрешни партийни проблеми. Това е истината и към това ги приканвам. Тогава, когато фокусът им бъде ориентиран към публичните процеси, които са в интерес на нашите деца, няма да имат такива вътрешни проблеми. Време е политиците да се съсредоточат върху проблемите на народа, а не върху вътрешните си каузи “.

По-късно Румен Радев се насочи към постройката на общината, където дългата му среща с кмета бе закрита за публицисти. И когато тя най-сетне завърши, той не спря при камерите и микрофоните. Кметът Хасан Азис е изискал от него подпомагане от страна на страната за основаването на дуално образование, което да подкрепя бизнеса с фрагменти за производството.

„ Очакваме от президента помощ за пилотни планове за дуално образование, в това число и в Кърджали. Освен това сложих въпроса локалната власт да бъде подкрепена от страната за подготовката на инфраструктурата за вложенията в районите – освен в огромните и развити индустриално градове като София, Пловдив, Варна, само че и по-малките в периферните региони на страната имат потребност от своето развиване “, уточни кметът.

Двамата разговаряли за самодейността на Кърджали за даване на електронни услуги освен в границите на общината, само че и в Брюксел - по този начин хора, които живеят в Белгия, ще имат опция да получават електронни услуги от община Кърджали. Запитан по какъв начин точно президентът би могъл да помогне за посочените хрумвания, като се знаят пълномощията му, кметът Азис изрази вяра, че Радев можел да ги формулира пред обществеността и държавното управление, тъй като бил „ орган, който управлява по един или различен метод активността на Народното събрание “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР