Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на

Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на ...

Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното.

Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в НДК. В София са над 200 делегати от 100 страни. 
За субсидиите на партиите и опозицията
"Надявам се, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и тези на обществото. Според мен големият проблем съвсем не е в самото финансиране като размер на субсидията. Големият проблем е да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидия, те се финансират директно от властта, не се и крият от това. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията", заяви президентът.
"Въздържам се да коментирам партии, но едно е ясно - България не трябва да остава без опозиция, защото това ще бъде пагубно. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването на властта остава без коректив", каза още той.
За българо-македонските спорове за Гоце Делчев
На въпрос какво мисли за споровете между българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев, Радев отговори: "В Санкт Петербург казах много ясно на цял свят и цитирах бележития български революционер Гоце Делчев" - заяви Радев, като наблегна на думата "български". Отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем, след като пропусна шанс да го заложи в така наречения договор, защото това е декларация, не договор, допълни Радев. 

Отношенията с Борисов
Попитан дали е "стоплил" отношенията с премиера Борисов, Радев отвърна с въпрос: "Вие някога да сте ме чули навън да говоря лошо за България и за българското правителство. За разлика от други политици, аз не изнасям българските проблеми извън граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства, резултатите са далеч от очакваното - като обем и като качество.
За медиите и троловете
"Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране на информацията. Това е едно от предизвикателствата, пред които са изправени медиите. Темата за бъдещето на новините е темата за бъдещето за човечеството. Не можем да си представим живота без бурното развитие на технологиите", заяви държавният глава пред делегатите на форума.
Радев открои, че дигитализацията е променила нашите представи за света. „Изпитваме остър дефицит от навременна и точна информация. Този процес ще се задълбочава", смята президентът.
"Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности", каза още президентът.

Източник: actualno.com