Президентът Румен Радев приключи днес втория ден от консултациите за

...
Президентът Румен Радев приключи днес втория ден от консултациите за
Коментари Харесай

Румен Радев приключи консултациите за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев завърши през днешния ден втория ден от консултациите за сформиране на държавно управление. Дотук се стигна, откакто на 6 март Народното събрание гласоподава оставката на Николай Денков като министър-председател. Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната – Демократична България “(ПП-ДБ) се схванаха за ротационно държавно управление, при което премиерският пост да заеме първо Денков, а по-късно вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. През миналия уикенд двете обединения започнаха договаряния за бъдещето ръководство.

Вчера на „ Дондуков “ 2 бяха представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Днес при президента пристигнаха от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ (ИТН). По време на консултациите някои от парламентарно показаните обединения показаха настройки за съставянето на държавно управление, а от опозицията желаеха предварителни избори.

Нужда от повече време за договаряния, регистрираха от ГЕРБ-СДС

Публичната връзка сред партиите в обединението в последно време като че ли съживи призрака на предварителните парламентарни избори, макар че измененията в Министерския съвет бяха авансово планувани още преди девет месеца, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ-СДС. Той ги попита дали считат, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички несъгласия и по какъв начин преценят темпа на договарянията с сътрудниците от ПП-ДБ, както и подготвени ли са за връчването на мандата или имат потребност от още време.

Имаме потребност от непоклатимост, само че би трябвало да се стъпва на кардинална основа, заяви Мария Габриел на консултациите.

Преговорите текат, имаме общи точки, диалозите са градивни, имаме и разлики и по тази причина ни трябват договарянията, каза пред публицисти Габриел след края на консултациите. Тя дефинира тона на договарянията през почивните дни като градивен, само че добави, че имат потребност от още малко време. Всеки има явен документ, сега е значимо да работим върху общ текст, значимо е да си дадем късмет да продължи градивният дух на договарянията, какъвто е досега, сподели още Габриел. 

Съгласие, което да докара до реализацията на първия мандат, чакат от ПП-ДБ

Държавният глава Радев попита представителите на ПП-ДБ дали са подготвени да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и дали са склонни да продължат по същия път или да преразгледат връзките си с ГЕРБ-СДС. Радев означи, че през последните девет месеца главно ПП-ДБ са носили отговорност за ръководството, като са се споразумели първата политическа мощ да има публично един представител в Министерския съвет и са си обезпечили твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за конституционните промени.

Преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически вреди, само че съгласно нас това си струваше, тъй като в този момент, след девет месеца, след признати два бюджета, след промени в Конституцията, след насърчаване на капиталовите планове, които бяха “заседнали ” години наред, след отпушване на главните проблеми, свързани с енергийния преход, в действителност можем да кажем, че си струваше това изпитание, сподели министър председателят в оставка Николай Денков. 

Относно договарянията с ГЕРБ-СДС той регистрира, че връзките са комплицирани, само че, „ никой не е очаквал, че ще бъдат леки “. Намираме за верен акта, че имаме поставени два документа на масата на договарянията, тъй като дали ще продължим и по какъв начин ще продължим зависи от това по какъв начин ще наподобява съглашението за ръководство оттук насетне, добави Денков. Според него има прогрес във водените договаряния с ГЕРБ-СДС и той счита, че би трябвало да продължат с това изпитание. 

Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи с промените и европейския път, който ни събра дружно, съобщи още Денков. Пред публицисти той разяснява, че от ПП-ДБ чакат да бъде реализирано единодушие, което да докара до реализацията на първия мандат. Ако не намерим единодушие с първия мандат – това евентуално значи, че отиваме на избори, сподели още Денков. 

Движение за права и свободи ще “продължи да бъде фактор на непоклатимост ”

Как виждат своята роля в идващ ротационен интервал, в случай че стигнем до подобен, и по какъв начин преценят шанса за основаване на държавно управление с първия мандат, попита Радев представителите на Движение за права и свободи. Вашата парламентарна група интензивно поддържаше ръководещото болшинство, без да е публично част от ръководството, сподели президентът. По думите му това е основало предпоставки за редица разбори, които се проектират и върху процеса на договаряния в това число, както и върху нюансите във връзка с плаващите болшинства.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се схванат и има ротация, Движение за права и свободи ще продължи същата политика – да бъде фактор на непоклатимост и рационално да поддържа това, което счита, че е в интерес на хората, заяви Йордан Цонев. Той означи, че Движение за права и свободи са имали градивна роля при съставянето на кабинета, водени от разбирането, че страната би трябвало да излезе от политическата рецесия, в която се намира повече от две години. 

Надяваме се, главните субекти да намерят формулата, в случай че не – постоянно има опция да се откри друга настройка, само че сякаш тя ще бъде много сложна, разяснява Джевдет Чакъров.

Предсрочните избори са наложителни съгласно “Възраждане ”

Президентът Радев попита представителите на “Възраждане ” дали имат подготвеност да предложат формула за реализация на трети мандат, при неупех на първи и втори. Винаги сме подготвени да предложим вид за ръководство на страната и постоянно сме били подготвени със състав на държавно управление, каза ръководителят на ПГ на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне схващане в този състав на това Народно заседание – не, няма да срещне, уточни Костадинов и съобщи, че парламентарни избори в този миг не просто са наложителни, а наложителни. 

При състояние че имаме предварителни парламентарни избори и те повторят близка настройка, тогава съгласно вас по какъв начин ще се продължава, попита Радев. Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията, отговори Костадинов. “Ако следваме тази логичност, дайте да развъртим тогава изборите на лотария или да даваме мандатите на някой, който примерно наддаде ”, добави той. Според Костадинов сполучлива ротация значи несполучливо развиване за България. 

От “Възраждане ” повдигнаха тематиката по отношение на референдума за опазване на българския лев и се обърнаха към президента: „ Вие самият също имате виновност за това, че обстановката в страната е такава, тъй като предходната година беше погазен тежко най-демократичният ентусиазъм на българите след 1989 година, желанието ни за референдум за опазване на българския лев беше тежко погазено “. Тогава трябваше да застанете в позиция в отбрана на българския народ, а Вие не го направихте, сподели Костадинов. Президентът отхвърли това да е правилно и съобщи, че би трябвало да се почита волята на българските жители, само че той няма по какъв начин да издаде декрет за референдум без ясно и изрично решение на Народното събрание. Аз се управлявам единствено и само от Конституцията, каквато и да е тя, каквато вие я извършите в Народното събрание – аз я извършвам, съобщи Радев. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с безвластие. Няма по какъв начин да го направя, обърна се президентът към представителите на “Възраждане ”. България ще стартира да наподобява в действителност на естествена, демократична страна, когато всички почитаме законите, сподели още Радев.

От “БСП за България ” са подготвени за избори

Ако се стигне до трети мандат, подготвени ли сте да предложите формула за неговата реализация или оставате на тезата, че решението са нови предварителни парламентарни избори, попита Радев “БСП за България ”. Президентът открои, че партията ясно се е позиционирала като съпротива на ръководещите. Как преценявате остатъчния политически запас на това Народно заседание в действителност да образува стабилно държавно управление, попита още Радев.

Нашата позиция е ясна и безапелационна още от първия ден на съставянето на това държавно управление. Времето потвърждава тази позиция, а тя е, че това държавно управление и това болшинство са нездравословни за страната, каза ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Агонията, в която вкараха България, може да се приключи единствено с предварителни избори, счита тя.

Отиваме на предварителни избори, не могат да се схванат по какъв начин да си поделят страната, каза Нинова пред журналисти след консултациите. Разбрахме, че ГЕРБ желаят още време, не видяхме убеденост от ПП-ДБ да са се разбрали по въпросите, уточни тя. Отсъствието от консултациите на Асен Василев, Делян Пеевски и Бойко Борисов Нинова  дефинира като сигнал към президента. Тя съобщи, че от Българска социалистическа партия са подготвени за избори и ще вземат участие в предварителни. 

Избори и експертен кабинет желаят от „ ИТН “ 

Виждате ли нова политическа настройка, в границите на този парламент, която да даде стабилно ръководство,  попита президентът Румен Радев представителите на „ ИТН “. Той означи, че с Има Такъв Народ завършва цикълът от съвещания – “с най-малката партия като брой, само че не и като качество ”.

Най-добре е да се отиде на предварителни избори. Ние имаме визия по какъв начин би трябвало да се ръководи България, каза председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. Той добави, че са заявявали, че за тях верният метод е експертно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка. И партиите си носят отговорността за специалистите, които са показали, като това експертно държавно управление в действителност би трябвало да има стратегия по браншове и написана, в това число като стъпки във времето, сподели Йорданов и уточни, че тази формула би могла да се осъществя в идващ парламент. Според него би трябвало да минем през избори, тъй като най-малкото политическите партии, които са сега в Народното събрание, ще имат друга тежест.

Източник: БТА
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР