Президентът Румен Радев прие представители на ПП-ДБ в рамките на

...
Президентът Румен Радев прие представители на ПП-ДБ в рамките на
Коментари Харесай

Румен Радев: Сложните отношения между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС остават

Президентът Румен Радев одобри представители на ПП-ДБ в границите на провежданите съвещания с политическите сили преди връчване на изследователски мандат за сформиране на държавно управление. По-рано през днешния ден президентът организира съвещания с ГЕРБ-СДС.

Готови ли сте да подкрепите държавно управление с първия мандат – на ГЕРБ-СДС, попита Румен Радев представителите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) при започване на консултациите.

Държавният глава изиска да знае и дали ПП-ДБ са склонни да продължат по същия път, както преди девет месеца, или да преразгледат връзките си с ГЕРБ-СДС.

Радев означи, че през последните девет месеца главно ПП-ДБ са носили отговорност за ръководството, като са се споразумели с ГЕРБ-СДС първата политическа мощ да има публично единствено един представител в Министерския съвет и са си обезпечили твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за конституционните промени. 

Вие успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат, само че виждаме, че комплицираните връзки с вашите сътрудници остават в това число и по време на договарянията в този момент, означи президентът. Той напомни, че консултациите са точно в помощ на договарянията за образуване на държавно управление, както и да се изяснят въпросите дали са склонни да продължат по същия път като преди девет месеца или, въз основата на опита в това ръководство, да преразгледат отношението си с сътрудниците и отношението към властта. Както и дали се отива към механично обединение на меморандума, препоръчан от ПП-ДБ, със съглашението на ГЕРБ-СДС или се върви към кардинално нов документ, тъй че да има резистентност и предвидимост на едно бъдещо ръководство. 

Румен Радев попита също представителите на ПП-ДБ дали ще поддържат първия мандат на ГЕРБ-СДС или, при възможен неуспех на тези договаряния, ще се опитат да повторят сюжета отпреди девет месеца  – държавно управление с техния мандат, и при какви условия биха създали едното или другото. 

Президентът попита и дали ПП-ДБ считат, че има потребност от още време за договаряния, каквото е мнението на ГЕРБ-СДС.

Действително преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически вреди, само че съгласно нас това си струваше, тъй като в този момент, след девет месеца, след признати два бюджета, след промени в Конституцията, след насърчаване на капиталовите планове, които бяха “заседнали ” години наред, след отпушване на главните проблеми, свързани с енергийния преход, в действителност можем да кажем, че си струваше това изпитание. Това сподели министър-председателят в оставка Николай Денков, който, дружно с водачите на “Продължаваме смяната – Демократична България ”, пристигна за консултациите на “Дондуков ” 2. 

По отношение на договарянията с ГЕРБ-СДС Денков регистрира, че връзките са комплицирани, само че, по думите му, никой не очаквал, че ще бъдат леки. Именно по тази причина намираме за верен акта, че имаме поставени два документа на масата на договарянията, тъй като дали ще продължим и по какъв начин ще продължим зависи от това по какъв начин ще наподобява съглашението за ръководство оттук насетне, добави Денков. Премиерът в оставка регистрира, че има значителен прогрес във водените договаряния с ГЕРБ-СДС и добави, че би трябвало да продължат с това изпитание. 

“Това, което е доста значимо и имаше схващане от другата страна – че тези договаряния би трябвало да стартират с полемика за промените, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част на тези договаряния е по какъв начин ние подхождаме към продължаването на тези промени ”, добави Денков. 

Предстои разискване на вероятен личен състав на Министерски съвет, сподели още той и добави, че до момента в който не завърши този развой, няма по какъв начин да се разискват детайлите. Напредък има, сподели Денков. 

Изцяло във вашите пълномощия е вие да решите по какъв начин ще действате, отговори Денков в отговор на въпрос, подложен от президента, дали им е належащо още време. Не е наша работа да се опитваме да се месим, добави той. 

Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи с промените и европейския път, който ни събра дружно, съобщи още Николай Денков. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР