Президентът Румен Радев прие днес на Дондуков“ 2 представители на

...
Президентът Румен Радев прие днес на Дондуков“ 2 представители на
Коментари Харесай

Радев обсъжда с австрийски инвеститори бизнес климата в България

Президентът Румен Радев одобри през днешния ден на „ Дондуков “ 2 представители на австрийския бизнес у нас, с които разиска компликациите, които фирмите срещат при осъществяване на работата си и опциите за възстановяване на бизнес климата в България и повишение на конкурентоспособността. На срещата участва и посланикът на Австрия у нас Андреа Вике, оповестиха от прессекретариата на държавния ни глава.

Срещата е част от диалозите на президента с представители на задгранични компании от страни, които са на челни места по вложения в България. Австрия заема второ място в листата след Холандия с общ размер на вложенията 5,7 милиарда евро или 11.7 на 100 от директните задгранични вложения у нас.

По време на диалога от Австрийското комерсиално посланичество в България показаха изследване измежду 96 австрийски компании с клонове у нас, съгласно което битката с корупцията и престъпността, правната сигурност, върховенството на закона и намаляването на бюрокрацията са регулаторните области, в които са нужни усъвършенствания и биха създали България по-атрактивна дестинация. Квалификацията на фрагментите, съществуването на работна ръка, инфраструктурата и високото качество са детайлите от пазара на труда, които също би трябвало да се развият, считат участниците в анкетата. По време на срещата представителите на австрийския бизнес акцентираха на нуждата от по-сериозна практическа устременост на образованието у нас и показаха опасения, че в кратковременен проект България ще има изострен дефицит на работна ръка. Като главен фактор за възстановяване на бизнес климата бяха посочени прозрачността и предвидимостта на правната рамка.

Тенденцията на спад на непознатите вложения през последните години демонстрира, че са нужни безапелационни старания за развиване на капиталовата среда у нас, акцентира президентът. Президентът Радев посочи, че съдействието с Австрия е от стратегическо значение и по тази причина мнението и опитът на австрийските компании у нас са значими за страната ни за използването на изчерпателен метод за възстановяване на капиталовия климат, включващ комплекс от стопански, финансови, административни, законодателни ограничения.

Държавният глава акцентира, че поддържа напъните за ефикасна битка с корупцията и законодателни начинания, ориентирани към възстановяване на бизнес средата. Особено значимо е да осигурим върховенството на закона, уточни Румен Радев. Президентът означи, че неналичието на работна ръка може да се преодолее с конкурентни условия и по-високото възнаграждение на труда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР