Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и правителството влязоха в

...
Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и правителството влязоха в
Коментари Харесай

Президентът и правителството във война кой саботира инициативата `Три морета` |

Президентът Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов и държавното управление влязоха в нова фаза от войната сред институциите. Този път мотивът е самодейността " Три морета ", на която участва президентът. Няколко часа след събитието стартира неприсъствен спор кой саботира срещата. 

Четири пъти държавното управление отхвърли да бъде извършена среща на върха за самодейността " Три морета ". Това излиза наяве от позиция на Румен Радев в отговор на днешното увещание от министър-председателя, че е направено " безусловно всичко, което България трябваше да направи от страна на държавното управление за самодейността " Три морета ". 

В края на м.г. президентът е заявил подготвеност да бъде хазаин на срещата през 2021 година, показват от прессекретариата на " Дондуков " 2. И изброяват: 

На 26.02.2020 година при посещаване в чужбина Борисов се разграничава от концепцията за основаването на Инвестиционен фонд в границите на ИТМ и акцентира, че България към този момент прави значимите за районната съгласуваност планове със лични пари. Премиерът обществено се е разграничил от тази позиция в края на август т.г. след извършени интернационалните срещи в Блед, декларира още Радев.

На 23 юни представител на българското Министерство на външните работи показва запаси пред упълномощен в страната ни посланик, че България може да бъде хазаин на ИТМ през 2021 година, макар декларираното предпочитание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител декларира, че държавното управление на България смята за оправдано страната ни да не организира домакинство на самодейността през 2021 година

На 11 септември т.г. Радев е провел среща с посланиците у нас на 12-те страни, които вземат участие в самодейността. На срещата президентът е показал концепциите си за работа по българското домакинство на „ Три морета “ през 2021 година, която да се утвърждава като инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи акцентира, че България е подготвена да поддържа продължение на естонското семейството и през 2021 година, за което Естония към този момент е декларирала своите упоритости. Външният министър предлага отсрочване на българското домакинство на самодейността.

При подготовката на взаимната декларация българското Министерство на външните работи изпраща мнение до отрасловите министерства на страните-участнички, в което се предлага „ отпадане на последния параграф от взаимното изказване по отношение на българското домакинство на срещата на високо ниво на ИТМ през 2021 година “.

На 16 октомври , в самото навечерие на визитата на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на Министерство на външните работи, в което се декларира, че няма смяна в мнението на външнополитическото ни ведомство, което е за отсрочване на българското домакинство и удължение на естонското през 2021 година

Съпротивата на държавното управление против българското домакинство на президентската самодейност „ Три морета “ през 2021 година продължава до самата церемонията по предаване на флага на семейството на президента в Талин. 

Час след известието на президентството от Министерство на външните работи оповестиха, че държавното управление е желало отсрочване на семейството поради изборите следващата година. 

" Българското държавно управление неведнъж е изразявало позицията, че не би било оправдано председателството на самодейността " Трите морета " да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отсрочи през 2022 г ". Причината за това е, че следващата година предстоят избори за Народно заседание и за държавен глава и в тази напрегната конюнктура изпълнителната власт мъчно би провела добре събитията от тази самодейност ", показват от ведомството.

Председателството включва освен среща на върха с държавни глави, а редица срещи в разнообразни министерски и бизнес формати, в които се осъществя политиката на страните членки по осъществяване на главните цели. Всъщност ролята на президента в тази самодейност е повече фасадна, а същинската работа по нея се поема от министерствата, прибавят от външното ни министерство.

Оттам пишат още, че правителството към този момент е поело ангажимент да провежда това председателство:

" Вицепремиерът Екатерина Захариева бе избрана за народен координатор и е в развой основаване на координационен съвет от заинтригуваните министерства за образуване на самодейностите. Правителството към този момент одобри решение за присъединяване на страна в капиталовия фонд на " Трите морета " за 20 млн. евро с съответни планове, в които са ангажирани редица министерства. С президента Радев в Естония бе командирован особено назначен дипломат за специфични поръчения за " Трите морета ".

Тъй като националният интерес изисква отвън България институциите да работят в синхрон, " от почитание към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на Министерство на външните работи с президента и членове на неговия екип и какви претенции са били поставяни на тях ".

Въпреки че президентът Радев назовава законно определеното българско държавно управление " Мутри ", то е готово да провежда и организира председателството на " Трите морета ", чието лице ще бъде българският президент, прибавят още от външното министерство.

Правителствената пресслужба също не закъсня с обясненията , в които се твърди, че министър председателят Борисов в нито едно свое обществено изказване не е изразявал отрицателно отношение по отношение на самодейността. " В посоченото изявление на министър-председателя от 26 февруари 2020 година Борисов акцентира интензивността на българската страна с действителни дейности в полза на „ Три морета ". Подкрепата на премиера Борисов е поредна и точно в тази посока е и решението на държавното управление България да взе участие с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към самодейността „ Три морета ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР