Президентът Румен Радев предупреди, че е трудно да се прогнозира

...
Президентът Румен Радев предупреди, че е трудно да се прогнозира
Коментари Харесай

“Само в рамките на закона”. Радев е предпазлив в оценката на мораториума на цената на тока

Президентът Румен Радев предизвести, че е мъчно да се предвижда до какво ще докара замразяването на цените на тока и парното. Миналата седмица депутатите гласоподаваха мораториум на цените на енергоносителите. 

Президентът Румен Радев предизвести, че не би трябвало да се позволява мораториумът върху повишението на цените на електрическата енергия да сътвори огромни проблеми след края на действието си.

"Цените на електрическата сила са голям проблем освен в България, а в целия Европейски съюз. Затова би трябвало да се вземат всички нужни ограничения, които да облекчат ситуацията, както на семействата, по този начин и на небитовите консуматори. Това би трябвало да става напълно в границите на закона и мисля, че тук се нуждаем от един изчерпателен експертен разбор какво става с нашата енергийна система ", сподели Радев.

На процедура Радев, когато сподели, че е належащо мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде премислен доста добре на експертно ниво.

В сряда депутатите постановиха мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови консуматори на равнищата от 1 януари 2021 година След края на парламентарното съвещание обаче началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова сподели, че новосъздадената краткотрайна парламентарна комисия за енергийната рецесия ще преразгледа мораториума.

Ден по-късно депутатите гласоподаваха ремонти на към този момент взетото решение. Новото в прегласуваното решение е, че мораториумът не е неопределен, а е за период до края на март. Цените цените се замразяват на равнищата от 16 декември.

Последното повишаване на тока за битови консуматори беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че семействата употребяват разнообразни снабдители.

По закон идващите планирани цени на тока за семействата би трябвало да се дефинират на 1 юли 2022 година Ако се открият съществени разминавания сред действителните цени и прогнозните им стойности за едногодишен интервал, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, т.е. при започване на януари 2022 година

До този миг министърът на енергетиката Александър Николов не е коментирал рецесията с цените на тока и парното.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР