Президентът Румен Радев представи днес обновения състав на служебния си

...
Президентът Румен Радев представи днес обновения състав на служебния си
Коментари Харесай

Слави Василев пред Dir.bg: Румен Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите

Президентът Румен Радев показа през днешния ден актуализирания състав на служебния си кабинет. От него отсъстват Кирил Петков и Асен Василев, които към този момент оповестиха желанието си да влязат в политиката със самостоятен план. Каква е вероятността пред двамата, по какъв начин решението им се отразява на президента по-малко от месец преди формалния старт на предизборната акция и коя политическа мощ би трябвало да се опасява от отлив на гласове в интерес на Петков и Василев?

За отговор на тези въпроси и разбор на обстановката преди вота " 2 в 1 " се обръщаме към политолога Слави Василев.

- Денят стартира с ново служебно държавно управление, което в действителност е остарялото. Очаквано ли за Вас остана съвсем целият състав? Двама от министрите, Кирил Петков и Асен Василев, към този момент потвърдиха, че поемат път в политиката, само че това бе и предстоящо през последните дни.

- Аз чаках поредност от страна на президента, защото първо обществото явно утвърждава активността на служебния кабинет, нещо, което социологията верифицираше непрекъснато в последните два месеца. Тъй че е изцяло разумно и рационално и Стефан Янев да резервира поста си като министър-председател и началник на този Министерски съвет и главната част от министрите да запазят техните преимущества.

Новината през днешния ден пристигна от обстоятелството, че трима от министрите няма да участват в идващия състав на служебния кабинет и това значи, че Кирил Петков и Асен Василев се включват, те даже и го оповестиха в последните часове, че те се включват в политическия живот на страната - нещо, което аз персонално поздравявам и считам, че е стъпка в вярната посока.

- След като към този момент е ясно, че двамата ще вършат нов план, с благословията на президента ли е той?

- Не, считам, че и Кирил Петков, и Асен Василев са персони - такива, каквито публиката към този момент ги опозна. А когато си персона, ти умееш да поемеш отговорност и умееш да строиш личната си орис и да прокарваш личния си път. И считам, че поддръжката е персонално за Кирил Петков и Асен Василев, и тя е друга от благосклонностите, които президентът провокира в обществото. Смятам, че тези две трендове в българската политика биха могли да вървят ръка за ръка, само че това не ги прави една наклонност.

- Няма ли да им залепят щампата - " това е президентската партия "?

- Сигурно да, само че хората, които умеят да проучват и които знаят в дълбочина това, което се случва в страната, ще Ви кажат това, което Ви споделям аз, а точно, че дейностите на Кирил Петков и Асен Василев са в голямата си част тяхно персонално решение, а не загадка патерица на президента.

- Къде ще се нарежда тяхната групировка, повече вляво, повече вдясно, или пък в центъра?

- Българският политически спектрум не предстои на същата логичност, каквато ние намираме в политологията, примерно в Западна Европа, където дясното и лявото са ясно обрисувани.

- При нас я няма класиката в това отношение?

- При нас ляво и дясно постоянно се размиват. Аз мисля, че главното разделяне в българската политика е статукво и смяна. И в границите на това разделяне новият политически план на Кирил Петков и Асен Василев несъмнено е в тази част на политическия спектрум, която се ознаменува с смяна, с нови хора, нов метод на ръководство, разкъсване с корупционните практики от предишното, нов морал и нова честност в политиката.

- Партията поради хората ли се прави в този случай или хората поради концепцията се събират?

- Идеологията касае стопанския живот. Ляво или дясно дефинира главно политиката на държавното управление в стопанската система и в обществената сфера. Тоест, ляво или дясно не е толкоз от голяма важност в българския политически живот по няколко структурни аргументи. Първо, България е бедна страна, тук политиките, които всяко едно държавно управление, без значение дали то единствено се дефинира като ляво или дясно, опцията за пробутване на съществени политически решения, за съществено въздействие в стопанския живот, са доста лимитирани.

И поради обстоятелството, че България има доста дребен условен дял като Брутният вътрешен продукт по отношение на европейския е доста дребен. И всяко едно държавно управление е лимитирано, както и заради обстоятелството, че сме във валутен ръб, т.е., държавното управление не може да организира лична парична политика. А това е един от главните принадлежности политиката да бъде определяна като лява или дясна. Вие виждате, че през годините Българска социалистическа партия е прокарвала и десни промени, а държавното управление на Борисов прокара и много обществени такива, които са априори, леви. Това разделяне на ляво и дясно не кореспондира с никаква истина. Това, което е значимо за жителите през днешния ден, е смяна или статукво. А Кирил Петков се нарежда напълно ясно къде.

- А кой да се усеща най-застрашен от него - Българска социалистическа партия, " Демократична България " или всички? Вчера парламентарните обединения като че ли заедно се заклеха, че не се тормозят от новата партия на Кирил Петков? Дали това е откровено?

- Аз постоянно се колебая в искреността на политическите партии, тъй като те постоянно гледат да си запазят физиономията пред гласоподавателите и доста постоянно това ги кара да лъжат. Смятам, че истината е, че партията на Кирил Петков има капацитета да грабне и от партиите на митинга, и от партиите на статуквото. Особено, аз считам, че при удобно стичане на събитията и удобна медийна акция от страна на Кирил Петков и Асен Василев имат капацитет да сграбчен и да възбудят и негласуващите, и младите, които обичайно са по-слабо политически ангажирани. Тоест, там има запас отвред. Всичко зависи от силата на Кирил Петков и Асен Василев.

- От Българска социалистическа партия към този момент се оплакаха, че хора към новата партия наобикалят техните структури, с цел да им придърпват фрагменти?

- Това дали дава отговор на истината, или не, аз не бих могъл да кажа. Доста другари имам в Българска социалистическа партия, които работят по райони и по места, и персонално на мен не са ми споделяли нещо такова да се е случило. Самият президент доста добре знае, а Кирил Петков няма по какъв начин да не е осведомен, тъй като му беше министър до през вчерашния ден, че електоратът на Българска социалистическа партия много ревностно си пази партията. И считам, че гласоподавателите на Българска социалистическа партия в годините са преживявали какви ли не падения и върхове, и те постоянно са оставали правилни на партията. Там не считам, че има действителна заплаха за Българска социалистическа партия да загуби част от последователите си и те да отидат към Кирил Петков.

- Реалистично ли е тази групировка да измести пък новата звезда от последните два парламентарни избора - " ИТН "?

- Това би било много сериозен триумф, в случай че те съумеят да станат първа политическа мощ. Засега не бих могъл да дефинирам такава догадка, тъй като е много оптимистично, а и социология към момента нямаме, която да ни покаже по какъв метод действително хората ги одобряват. И до момента в който не е излязла тази социология, аз оставам на същото мнение - считам, че Кирил Петков и Асен Василев имат доста огромен капацитет, тъй като гладът за смяна, за превръщане на страницата на корумпирания модел на ръководство на Борисов, е към момента на дневен ред и Кирил Петков има сериозен капацитет там.

А що се отнася до Слави Трифонов и Има Такъв Народ, аз считам, че тяхното държание в последните две Народни събрания в огромна степен разочарова част от неговите гласоподаватели и такова е моето чувство. И там има сериозен капацитет за прилив на гласове от Има Такъв Народ към Кирил Петков.

- Дали партията на Кирил Петков ще размести по този начин парламентарната мозайка, че някои да изпаднат под чертата, най-близо до прага е групировката на Мая Манолова?

- Винаги партиите, които са близо или граничат с четирипроцентовата преграда, са в доста по-деликатна обстановка, тъй като дребен отлив гласоподаватели би имал основни за партията измерения по отношение на нейното бъдеще. Тоест, тя може да изпадне от Народното събрание и там в действителност капацитетът на бъдещата партия на Петков-Василев би могъл в действителност да дръпне част от гласоподавателите на " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Там фактически разцепването на тяхната парламентарна група, раздорът, който видяхме, не вещае положително развиване, макар че Мая Манолова е одобрен политик и тя има своите последователи. Тя самата беше много поредна в 46-ото Народно заседание и нейните опити да се сформира държавно управление не трябва да бъдат подценявани, тъй като тя изигра по-скоро добра роля, защото беше диалогична от самото начало с Има Такъв Народ и Демократична България. По какъв метод гласоподавателите ще я оценят, следва да забележим.

- Ако се върнем към новината от сутринта и предаването на щафетата от едно към друго служебно държавно управление, за какво, съгласно Вас, се получи по този начин, че си отидоха двама от сполучливите министри, а някои, към които се сътвори най-голямо напрежение, като Стойчо Кацаров и Бойко Рашков, останаха и в новия състав? Това съставлява ли риск за президента?

- Президентът доста добре умее да си сортира съдружниците и да сортира министрите в кабинета, за който той носи отговорност, и считам, че и Стойчо Кацаров, и Бойко Рашков, две фигури, които провокираха много спор, в последна сметка те вършеха много добра работа и в случай че съдите по темповете на имунизация като единствена мерна единица за работата на Стойчо Кацаров, аз ще Ви възразя.

- Имам поради други негови дейности, тъй като много по-късно се зае с имунизацията, само че първоначално се занимаваше с други неща, с рокади и уволнения.

- Той наложително трябваше да обърне внимание на това, което президентът анонсира при представянето на първия кабинет май месец. Той сподели, че изсветляването на истината е приоритет на този кабинет и този кабинет го свърши. И изсветляването на тази истина в действителност е основата на високия рейтинг на Стефан Янев и на служебния кабинет. Защото това сподели на българското общество действително какво се случва в страната, когато тя беше ръководена от Борисов. Корупцията и позорното ръководство, и схемите, които характеризираха предходната власт, а и освен предходната власт, излязоха на бял ден с помощта на дейностите на служебния кабинет. И в това отношение Стойчо Кацаров свърши значително, тъй като злоупотребите в бранш " Здравеопазване " са чудовищни.

- Един месец преди старта на акциите на избори " 2 в 1 " нямаме претенденти за президент. В този смисъл, президентът Румен Радев води ли с една обиколка пред останалите и дали те не са ощетени от събитията също по този начин - партиите занапред да издигат претенденти, да се постановат на публичното мнение, пък в случай че са и по-малко познати, няма никакво време?

- Аз считам, че Румен Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите. И това е вследствие освен на триумфа на служебния кабинет, на неговата персонална отговорност за главната политика, за изсветляване на истината, която беше обявена при започване на първия кабинет Янев, това се дължи и на поредната позиция " антикорупция " на Радев, която в действителност характеризира целия му мандат. Първите три години, в случай че минаха по-незабелязани за обществото, и всички към ГЕРБ го назоваха " фигуранта ", те внезапно се оказаха в обстановка, в която " фигурантът " ги победи, тъй като, когато си пореден в политиката и когато знаеш каква е твоята цел и когато не си изоставяш убежденията по пътя, ти рано или късно побеждаваш.

И по тази причина споделям, че президентът води с три обиколки напред, тъй като когато той споделяше " корупция, корупция, корупция ", в един миг просто обществото видя, че президентът Радев седи доста добре там, където е, а точно - като контрапункт на това ръководство, което водеше България през последните 10 години.

- Движение за права и свободи обаче доста остро го упрекна, че нарушава Конституцията.

- Това не ме изненадва. Движение за права и свободи постоянно са били тясно свързани точно с тази част на спектрума на българската политика, а точно - статуквото. Те даже са в неговата основа. И напълно естествено е те да виждат президентът Радев като опасност.

- А Българска социалистическа партия, направи ли неточност водачът на партията Корнелия Нинова, като разгласи, че ще има и други номинации, в случай, че Националният съвет на партията преди много време удостовери поддръжката си за Румен Радев? Как го тълкувате - като някаква опасност, или желание в действителност Българска социалистическа партия да търси различен претендент?

- Не считам, че действителните аргументи за изявлението на госпожа Нинова са желание Българска социалистическа партия да излъчва различен претендент. Аз съм безусловно сигурен, че Българска социалистическа партия ще поддържа Румен Радев, тъй като противоположното би било безусловно самоубийство за Българска социалистическа партия. Рейтингът на президента е по-голям от рейтинга на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова знае това доста добре. Тя просто ревниво си пази престижа на нейната партия и нейните структури и гласоподаватели, което е безусловно вярно. И тъй като те сами почувстваха вероятно партията на Кирил Петков като някаква опасност, защитните механизми на Българска социалистическа партия се задействаха и госпожа Нинова разгласи това, което цитирахте.

Но действително, откакто видяхме през днешния ден, че Кирил Петков не се включва в новия длъжностен кабинет, президентът Радев се разграничи от него и го остави той да чертае личното си политическо бъдеще, това би трябвало да успокои Българска социалистическа партия и госпожа Нинова. И там нещата да сработят сред президента и Българска социалистическа партия.

- Само че президентът постоянно ще бъде подозиран, че се сработва и с Кирил Петков и Асен Василев?

- Това е нищо повече от една догадка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР