Президентът Румен Радев предложи в секционните комисии, където се осъществява

...
Президентът Румен Радев предложи в секционните комисии, където се осъществява
Коментари Харесай

Президентът Радев настоява за прозрачност при броенето на бюлетините при избори

Президентът Румен Радев предложи в секционните комисии, където се реализира броенето на бюлетините след избори, да има видео наблюдаване, както и в самите секции за гласоподаване. Държавният глава провежда полемика на тематика „ Избори - бистрота и доверие ". В нея вземат участие институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой.

Много е значимо доверието на хората в изборния развой, означи при започване на полемиката президентът Румен Радев. А с цел да стане това, с цел да имат вяра хората в честността на организацията и провеждането на изборите, би трябвало да се отстранят някои от отрицателните феномени, на които сме очевидци в последните години и които доближават до 5-6%, при призната норма до 3 %. Според президента, доста е значимо да бъде понижен процентът на недействителни бюлетини. Според него отрицателен е и фактът от неприятната подготовка на членовете на секционните изборни комисии.

Според Радев не е нужно да има втори протокол от секционните изборни комисии, тъй като този протокол основава и благоприятни условия за злоупотреби. Радев упорства също след края на изборния ден да се предава директно броенето на бюлетините.
Румен Радев, президент на Р. България: Мисля да обсъдим видеонаблюдението в секционните изборни комисии, то ще реши за отговарянето на условията на Венецианската комисия да има бистрота при броенето на бюлетините. Това е доста значимо, доста значимо е законодателят по този начин да реши този въпрос, че да се резервира и тайната на гласуването, само че най-много да има цялостно обгръщане на броенето на бюлетините от отварянето на урните, броенето и оформянето на протокола. Това е доста значимо, доста значимо е да има освен картина в действително време он лайн, да има и тон, да се чува какво си приказват и по какъв начин работят членовете на СИК.Пламен Узунов, консултант на президента: С подръчни средства осигурихме излъчването на актуалната полемика он лайн с помощта единствено на една охранителна камера, която е инсталирана над електронното табло. В момента тази камера излъчва тон и картина в действително време и може да бъда налична от безграничен брой консуматори, които да се осведомят сега в това помещение за това, което се случва.
Президентът Радев е безапелационен, че би трябвало да има машинно гласоподаване. Той се разгласи и за нуждата от електронен избор.

На полемиката бяха поканени и представители на всички парламентарни групи, само че пристигнаха единствено представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР