Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега

...
Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с президента на Молдова и получи гаранции за българите там

Президентът Румен Радев получи безапелационното увещание от молдовския си сътрудник Игор Додон, че териториално-административната промяна, подхваната от Молдова, няма да засегне статута и целостта на популации с етнически българи регион на Тараклия, заяви пресцентърът на президентството.

Темата за правата на българското малцинство в Молдова беше сложена от българския президент по време на срещата му с Игор Додон, която се състоя в Ню Йорк в границите на 74-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

По време на диалога бяха откроени околните другарски връзки и интензивният политически разговор сред двете страни.

Двамата президенти откроиха позитивния принос върху двустранното съдействие на огромната историческа българска диаспора в Молдова, която е изцяло интегрирана.

По думите на президента Радев, запазването на сегашния статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за тях, за запазване на националната, културна и езиковата им еднаквост.

Президентът получи и увещание, че молдовската страна ще направи всичко допустимо Тараклийският университет „ Григорий Цамблак “ да се трансформира във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев”.

Преди плануваното за 2020 година посещаване на Румен Радев в Молдова наша делегация ще посети образователното заведение, с цел да бъдат конкретизирани детайлностите към трансформацията.

Президентът Румен Радев сложи тематиката и за възстановяване на изискванията за образование в Тараклийския университет, за разширение на специалностите и формите на образование.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР