Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да

...
Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да
Коментари Харесай

Прзидентът към студентите на Медицинския университет: Върнете доверието в българското здравеопазване

Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на жителите в българското опазване на здравето. Държавният глава взе участие нощес в церемонията, с която беше маркирана 100-годишнината от основаването на Медицинския факултет и на Медицинския университет в София и прикани „ да се пресекат всевъзможни практики, в които на българския пациент се гледа като на стока “, оповестява президентският прессекретариат.

„ Нашата здравна система акумулира през последните години доста негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество “, акцентира Румен Радев и добави, че аргументите за това са доста – организационни, финансови, публични и етични. Президентът прикани младите лекари да не се разколебават от провокациите в опазването на здравето и да го трансформират към по-добро.

„ Нямам планове да ви наставлявам тъкмо във вашата извънредно комплицирана и характерна професионална област, само че в случай че в действителност имате упоритостта да отговорите на високите публични упования и да измененията системата, единствено професионалното развиване няма да бъде задоволително. За това са нужни хора, съчетали и извънреден професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са същинските водачи, които могат да реализират това “, обърна се президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните специалности, изискваща от медиците неизменност, отговорност, мъжество, човещина и безгранична обич към хората. В изявлението си президентът напомни и думите на министъра на просвещението през 1917 година Петър Пешев, който дефинира откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ като „ значима държавна задача “, а обезпечаването на качествено и налично опазване на здравето за всеки български жител остава значима държавна задача и през днешния ден.

Церемонията във връзка отбелязването на 100-годишнината от основаването на Медицинския факултет и Медицинския университет в София се организира в зала 1 на Националния замък на културата. Най-старото учебно заведение за висше здравно обучение в България е основано през 1917 година като факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а през 1950 година се утвърждава като независима просветителна институция. За миналите 100 години своето обучение по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, от които непознати жители от над 80 страни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР