Президентът Румен Радев поиска двете страни да изградят в предвидените

...
Президентът Румен Радев поиска двете страни да изградят в предвидените
Коментари Харесай

Президент Румен Радев поиска нещо много важно по време на визитата си в Атина

Президентът Румен Радев изиска двете страни да изградят в плануваните периоди газовата връзка между тях. Освен това той предложи да се създадат още няколко гранични пункта с южната ни съседка, оповестява " Български вести ". Гърция е първата страна, която президентът посещава на Балканите от встъпването му в служба. Тази аудиенция той дефинира като политически сигнал, че връзките сред двете страни имат стратегически темперамент. Президент Румен Радев бе посрещнат от сътрудника си Прокопис Павлопулос в Президенския замък.

Според изказванията на двамата държавници България и Гърция поддържат присъединението на Западните Балканите към Европейски Съюз, значимо е обаче тези страни да съблюдават европейското законодателство, както и да почитат историята и културното завещание на съседите си с цел да се реализира прогрес в процеса на европейското консолидиране. „ Липсата на почитание към историята и културното завещание е доказателство за не положителни намерения”, сподели Прокопис Павлополус и даде образец с църквата „ Света София” в Истанбул.

От своя страна гръцкия президент разгласи поддръжката на Гърция за влизане на България в Шенген. „ Ние твърдо покрепяхме присъединението на България към Европейски Съюз, доста добре работим и си сътрудничим в Съюза. Съществува един провесен въпрос-присъединяването на България към Шенгенското пространство, нещо което ние поддържаме с цялостни сили тъй като считаме че по този начин би трябвало да бъде и ще бъде “, съобщи президентът Павлопулос.

Да се интегрират въоръжените сили на България и Гърция по отношение на противодействието на провокациите свързани с битката с тероризма също е от огромно значение, акцентира още президентът на Гърция. Президентът Радев благодари за покрепата на Гърция за влизане на България в Европейски Съюз и разгласи, че поддръжката на Гърция за влизането на България в Шенген е от изключително значение за битката с тероризма и незаконния трафик на хора.

„ Това е от особена значимост за България с тъй като единствено по този начин можем да подсигуряваме ефикасна битка с незаконния трафик на хора и тероризма. Крайно реме е това да бъде разбрано и от останалите страни членки на Европейски Съюз “, сподели президентът Радев. От своя страна Президентът Радев акцентира, че симптом за положителните съседски взаимоотошения са нараствания туристопоток и към двете страни, както и увеличените гръцки вложения в България. Двустранният стокообмен сред България и Гърция доближава 3 милиарда евро през 2016 година и двете страни ще продължат да предизвикват контактите сред бизнеса, акцентира президентът Радев.

„ Развитието на енергийните и транспортни връзки е от значително значение за увеличение на стокообмена и туризма “, уточни още българският държавен глава и прикани за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за градежа на нови. През предходната година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки жители, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция. „ Това са действителни индикатори за положителните връзки сред двете страни. Милиони жители на двете страни свободно пътуват, почиват, работят и се образоват на територията на съседа “, акцентира българският президент.

„ Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от голяма важност освен за страната ни, само че и за района. Този план би трябвало дa да се осъществя в плануваните периоди, което ще разреши диверсификация на източниците и на маршрутите за транспорт на природен газ както за България, по този начин и за страните от Централна и Югоизточна Европа “, добави Радев.

В Атина Румен Радев постави венец на гроба на Незнайния боец и дружно с гръцкия президент направиха обзор на Почетната рота. В рамките на визитата си президентът Радев организира срещи с ръководителя на Народното събрание Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис. По-късно в постройката на българското посолство в гръцката столица президентът Румен Радев ще беседва с наши сънародници, живеещи в Република Гърция. По време на визитата си в Атина българският президент бе придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева. Утре по стратегия президентът ще посети музея на Акропола, след което ще отпътува назад за България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР