Президентът Румен Радев пое ангажименти към българите в чужбина при

...
Президентът Румен Радев пое ангажименти към българите в чужбина при
Коментари Харесай

Радев обеща на българите в чужбина жива връзка с Родината

Президентът Румен Радев пое задължения към българите в чужбина при формалното си встъпване във втория мандат. Пред BG VOICE президентът се обърна към сънародниците зад граница.

„ Да продължат да бъдат българи. Ще създадем всичко допустимо да продължат да държат жива връзката с България “, сподели Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък добави: „ Ще работим дружно с всички българи и всички наши сънародници зад граница за България. “

Радев и Йотова поставиха клетва пред 47-ото Народно заседание и публично встъпиха в служба като президент и вицепрезидент за втория си мандат. Официалната гала се организира в ледената съботна заран на площад „ Св. Александър Невски “ в София.



Двамата бяха определени, откакто през ноември 2021 година те завоюваха най-вече гласове на първия тур на президентските избори, а на балотажа победиха подкрепената от ГЕРБ кандидатпрезидентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от предприемчив комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили, измежду които „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “, които сега са част от ръководещата коалиция. Победата му на втори тур беше с огромна преднина пред съперника му, само че при ниска изборна интензивност.

Ревизия и промени в конституцията

Държавният глава и неговият заместител начертаха и целите си за идващите пет години: проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура; разширение на гражданското присъединяване в ръководството на държавата; усилване на гаранциите за отбрана на човешките права; засилени гаранции за разделяне на управляващите и финансова децентрализация на общините.

Президентът се разгласи за законови и конституционни промени, които могат да се случат единствено с политическа воля. Той акцентира, че отварянето на конституцията за промени не би трябвало да се изчерпва единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, а и за разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права.



„ Статуквото ще получи опция за реванш, в случай че не се случи съдбоносен пробив в правосъдната система, в частност в прокуратурата “, съобщи президентът.

Клетвата и равносметката

„ Заклевам се в името на Република България и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа “, сподели Радев от трибуната, като след него клетвата повтори и Йотова. И двамата подписаха клетвените си листове.

„ Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият властнически модел на ръководство доближи своя разцвет. Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше “, съобщи президентът.

По време на изявлението му от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала. Реакцията не закъсня и от президента, който съобщи: „ И на мен не ми е прелестно, само че избирам истината “.

Старият режим е в предишното

В речта си Радев посочи, че упованията на разбунтуваните жители от президентската институция надалеч са надхвърлили пълномощията й по конституция.

„ Налагаше се по едно и също време да катализираме публичната промяна, само че и да бъдем стожер на стабилността в интервал на остра рецесия на доверие в политическата класа. Старият режим е в предишното, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време “, съобщи президентът.

Той подчертава върху последните две служебни държавни управления. „ Те способстваха за връщане на доверието в институциите, сътвориха модел на необятна демократична опция, разкриха голям брой злоупотреби, демонстрираха, че страната може да се ръководи транспарантно и отговорно, съгласно закона “, сподели Радев.

Критики и към кабинета „ Петков “

„ Готов съм за разговор с властта за намиране на решения на рецесията “, сподели президентът.



Радев акцентира, че ще бъде сериозен към новото държавно управление, и добави, че това ще стане, когато намира решенията им за неправилни.

Реакцията на премиера Кирил Петков също не закъсня и той съобщи: „ Много бих се радвал да получавам градивна рецензия към работата на цялото държавно управление, тъй като разделянето на управляващите, това е силата “.

„ Ще бодърствам над страната “

На формалната гала встъпване в служба Радев даде обещание: „ В идните години ще бодърствам страната да не се отклони от пътя. Ще не отстъпвам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, тъй като това е нашата дълготрайна и неотменна задача “.

Церемонията на площад „ Св. Александър Невски “ следваше непоколебим протокол. Шпалир от гвардейци под съпровода на духова музика чакаха президента и вицепрезидента пред парадния вход. Радев и Йотова бяха посрещнати с овации от събралото се голям брой.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР