Президентът Румен Радев отговори задочно на думите на премиера Борисов

...
Президентът Румен Радев отговори задочно на думите на премиера Борисов
Коментари Харесай

Радев с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Президентът Румен Радев отговори задочно на думите на премиера Борисов от предходната седмица, който подлага на критика президента, че приканва за намаляване на ограниченията против битката с ковид. Тогава министър-председателят предложи Радев да наложи несъгласие, в случай че желае да „ уморят народа “.

" Първо министър председателят би трябвало да се запознае със законите и Конституцията - на решения на Народното събрание президентът не може да постанова несъгласие, те се обнародват непосредствено. Гьоте го е споделил най-добре - " няма нищо по-страшно от дейната нелепост " - разяснява президентът и обвиняването на министър-председателя, че върви да приказва след него като " дърта свекърва ".

Радев уточни, че още март месец е дарил цялата си заплата. Думите му бяха във връзка апела на депутатите и той да се откаже от заплатата си, откакто през вчерашния ден законотворците гласоподаваха да не получават хонорари.

За разлика от депутатите и министрите, които имат намерение да си дарят заплатите към края на изключителното състояние, аз го направих първоначално. Преди половин месец аз си подарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е в точния момент и когато е надалеч от камерите, другото е суетност и популизъм. Уважаеми народни представители, за мен дарението е персонален акт, само че в случай че доста държите да се равнявате по президента, има елементарно решение – кръгом и тичешком към месец март. Сега съберете и мартенските заплати, кактого направих аз “, сподели той.

Съпругата ми е дарила 10 хиляди лв. за храна на възрастни хора, има начинания. Когато моята брачна половинка обикаляше трънските села да носи храна, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство, когато е съвременно и ще те дадат камери. Не е единствено да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях “, безапелационен бе президентът.

Държавният глава уточни още, че би трябвало да има ясна тактика по какъв начин допустимо най-бързо ще излезем от това положение, тъй като вирус ще има и след 13 май.

„ Част от моите оферти се извършват, част още не. Виждате, че управляващите вървят по моите стъпки, които аз споделям да се създадат. Това почва и като процеси в други страни. Вижте какво става в Австрия, Германия, Дания, Норвегия “, сподели Радев.

„ Трябва да се намерения освен за физическото, само че и за психическото здраве на нацията. Хората, които взимат тези решения са сити хора. Но има към този момент доста българи, които гладуват. Трябва да се вземат ограничения да няма гладни хора, тъй като гладният човек ще излезе на улицата “, продължи президентът.

Днес президентът Румен Радев бе на посещаване в „ Пирогов “, където организира среща с управлението, оперативния щаб на лечебното заведение и доброволците в битката с ковид.
 
 президент Румен Радев Пирогов

 президент Румен Радев Пирогов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР