Президентът Румен Радев отбеляза намесата на Турция в изборния процес

...
Президентът Румен Радев отбеляза намесата на Турция в изборния процес
Коментари Харесай

Президентът отбеляза намесата на Турция в изборния процес и мюсюлманското изповедание у нас

Президентът Румен Радев означи намесата на Турция в изборния развой у нас, както и опитите за интервенция на страната в работата на българското мюсюлманско вероизповедание. На годишната конференция, на която президентската двойка се регистрира за първата година от мандата, президентът сподели, че би трябвало да се приказва доста почтено за връзките с Турция и в тях би трябвало да има изразени правила за добросъседство, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи.

Още преди предварителните парламентарни избори на 26 март. т.г. Румен Радев разгласи, че намесата на Турция в изборите в България е реалност и тя е неприемлива. Днес президентът разкритикува държавното управление, че не е направило законови промени и не е осигурило средства за възнаграждение от страната на духовниците от всички вероизповедания, въпреки да имало увещание за това.

Президентът Радев сподели, че България може и би трябвало да помогне за вероятността в връзките сред Европейски Съюз и Турция, само че това би трябвало да става по-ясни критерии за това, които министър председателят Бойко Борисов да сложи. Той даде да се разбере, че Турция е значим за България комшия, с който имаме " дългогодишни прелестни връзки " и сме " съдружници и сътрудници ". Вицепрезидентът Илияна Йотова направи прогноза, че с това управление на европейските институции няма да има прогрес за връзките сред Европейски Съюз и Турция.

" Не одобрявам български министър председател и немски канцлер да оповестяват своето решение за поканата на непознат държавен глава в България, а българският президент да научава от медиите ", сподели Радев във връзка срещата сред Бойко Борисов и Ангела Меркел в събота. След нея се разбра, че Меркел желае от Борисов на среща на водачи на европейски институции във Варна да бъде поканен и Турция президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да се беседва по всички въпроси, които вълнуват Европейски Съюз.

Според президента методът, по който научил за поканата, не бил засегнатост към него, а към България. Иначе похвали Борисов за синхрона им във връзка с контактите с Азербайджан и изясни, че сред институциите няма война, а единствено ценностни разминавания. " С премиера Борисов показахме, че можем да работим дружно и дейно ", сподели Радев.

На въпрос за сегашната турска интервенция в Сирия президентът сподели, че протичащото се в Сирия тревожи всички. " Води се една мощна военна акция, реализират се масирани въздушни удари, умират цивилни жители. Това би трябвало да бъде обект - и то по-скоро - на интернационалните общности. Всяка една ескалация на ситуацията в Сирия може да докара по съществени затруднения. Надявам се Европейски Съюз да излезе със своя позиция, най-накрая ще има действителна интервенция и да не чака тези въпроси да се вземат решение отвън нас, по някакви други места ", сподели още Радев.

За доклада на президента за първата година от мандата четете тук .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР