Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния

...
Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за спецпрокурора, който ще разследва главния

Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с който бе основана странната фигура на специфичен прокурор, който да проверява основния. Държавният глава по-рано наложи несъгласие на измененията, само че ръководещите го преодоляха и измененията бяха обнародвани в " Държавен вестник " във вторник. 

Радев сезира Конституционен съд със същите претекстове, с които настояваше и депутатите да преработят законодателното си създание.

Според измененията в Наказателно-процесуален кодекс всеки прокурор с най-малко 12 години стаж може да се кандидатира за поста на специфичен прокурор. Номинации могат да вършат и шестима членове на следения от основния прокурор Висш съдебен съвет. За да бъде определен спецпрокурорът, за него би трябвало да гласоподават най-малко 15 души от 25-членния Висш правосъден съвет. Мандатът на новата фигура е 5 години и след края му, прокурорът ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане арбитър.

Обвиненията против основния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания углавен съд (СНС). Новият прокурор ще може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа неспособност самичък да извърши обещано деяние, шефът на спецпрокуратурата ще дефинира един от подчинените му обвинители, който да го направи. Отказите да се образува дело против основния прокурор, ще могат да се апелират в съда.

Президентът написа до Конституционен съд, че в закона не е указано обаче точното място на особения прокурор в системата на държавното обвиняване. Пише единствено, че той е отвън йерархичната система за управление и надзор.

Според Радев е нарушен конституционният принцип за самостоятелност на правосъдната власт, защото основният прокурор, а от там и цялата прокуратура, са изложени на риск от  оказване на непозволено въздействие . " Понеже задачата на особения прокурор е да проверява закононарушения, осъществени от съответно длъжностно лице (главен прокурор или негов заместник), той би бил стимулиран да води следствието тъкмо в избрана посока, тъй като по този начин оправдава смисъла и съществуването на длъжността си. Особеният прокурор обаче, в случай че е в действителност прокурор, би трябвало да бъде неутрален в преценката си и да събира и тези доказателства, които оневиняват съответното длъжностно лице. В тази догадка обаче той рискува да остане без работа, тъй като длъжността му е да проверява закононарушения на съответни длъжностни лица. Не е инцидентно, че сходно институционално решение не се открива на никое място другаде в страните членки на Европейския съюз ", написа президентът до Конституционен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР