Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху приетите в средата

...
Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху приетите в средата
Коментари Харесай

Президентът пита има ли къмпинги за всички палатки и каравани

Президентът Румен Радев предстоящо наложи несъгласие върху признатите в средата на юни промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които провокираха вълна от неодобрение. Новите текстове на процедура не разрешават така наречен диво къмпингуване и хвърлянето на хавлии върху дюни, а в това време още веднъж няма мерки срещу продължаващото съсипване на плажове с багери, желязо и бетон. Именно това докара до гражданска готовност, манифестации и протестни шествия, управлявани от гражданската самодейност " Бетономорие " и подкрепени от десетки организации, загрижени за природата. В понеделник и обмудсманът Мая Манолова поддържа недоволството на " зелените " жители. Манолова разгласи, че в случай че не последва президентско несъгласие върху противоречивите законови промени, тя има подготвеност да сезира Конституционния съд.

Още предходната седмица президентът също разяснява, че законодателят насочва цялата си суровост върху плажуващите жители, а неглижира " варварското " леене на бетон на брега. Сега в претекстовете си към ветото Радев изяснява, че законът задължава туристите да разполагат своите палатки, каравани и кемпери единствено на отредените за това места, но местата за къмпиране не са избрани, липсва и правилник за използването им. Президентът напомня също, че противоречивите промени са стартирани без публично разискване и без аргументация.  " Какъв е броят на лицата, които ще бъдат наранени от измененията? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, фенове на палатки и други отидат в дребното оцелели къмпинги по крайбрежието, ще има ли място за всички тях? Правени ли са изследвания и планове за потенциала на категоризираните къмпинги? ", задава поредност риторични въпроси президентът.  

Сега Народното събрание трябва да отговори и още веднъж да поработи върху поправките, импортирани от Искрен Веселинов, народен представител от " Обединени патриоти ". 

Междувременно държавното управление внесе в Народното събрание други промени за плажовете - за концесионирането им. В претекстовете отрасловият министър Николина Ангелкова признава, че правната уредба за потреблението на черноморския бряг не е добра и че отдаването на плажовете за стопанисване от частни компании се нуждае от ясни, прости и характерни правила - разнообразни от плануваните в общия закон за концесиите. Затова предлага Законът за Черноморското крайбрежие да бъде дописан с три нови глави  - " Възлагане на концесия на морски плаж ", " Изпълнение на контракта " и  " Текущ надзор ".

Ангелкова бе атакувана неведнъж от някогашния вицеприемиер Валери Симеонов, че дава морските плажове в ръцете на мускулести предприемачи с мрачно минало. Природозащитниците също подлагат на критика все по-често министъра на туризма - както за подбора на концесионери и наематели на пясъчната линия, по този начин и за неналичието на ограничения против бетонирането на брега и унищожаването на дюните.  

С лансираните в този момент промени Ангелкова бетонира цялостната си власт върху плажните концесии. Предвижда се министърът на туризма да приготвя и да подписва договорите за концесия и след това да провежда контрола над осъществяването.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР