Президентът Румен Радев очаква правителството „да действа прозрачно“ и да

...
Президентът Румен Радев очаква правителството „да действа прозрачно“ и да
Коментари Харесай

Радев иска от кабинета цялата информация за съмнителната сделка за газ

Президентът Румен Радев чака държавното управление „ да работи транспарантно “ и да даде „ в точния момент “ цялата информация за съмнителната договорка за продажба на газ в петък следобяд. Той също по този начин чака ДАНС и КЕВР скоро да разгласят обществено резултатите от следствието на търговията, „ тъй че обществото да е осведомено в точния момент, преди събитията, с цел да не остават подозрения за подмолни дейности “.

Припомняме, че в първия ден след вписването на новото управление „ Булгаргаз “ продаде гориво с еквивалент 37 400 мегавата в Румъния, като в микса е имало количества от евтиния азерски газ и от хранилището в „ Чирен “. Новият изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов призна, че част от количеството е купено от компанията, в която той е работил преди да бъде назначен в държавната компания.

Въпреки рецензиите от страна на Радев във връзка с кадровите промени в „ Булгаргаз “, подхванати от Кирил Петков, президентът счита, че има „ градивно съдействие “ сред двете институции.

Очаквам държавното управление да бъде доста по-открито, транспарантно и кардинално, когато взима решения и работи, с цел да снеме всевъзможни подозрения за подмолни решения “, сподели той.

Президентът разяснява и вчерашното единомислещо решение на Конституционния съд, съгласно което правосъдният министър може да желае оставката на основния прокурор.

„ Конституционният съд удостовери настояването на Янаки Стоилов (служебният правосъден министър в първия кабинет на Радев – бел. ред.) към Висшия правосъден съвет и в това време удостовери несъстоятелността на болшинството във Висш съдебен съвет да отхвърли това искане на министъра като неприемливо. Остава въпросът дали е пригодно това болшинство във Висш съдебен съвет в морално и професионално качество. Аз съм черноглед в този състав Висш съдебен съвет да вземе рационално решение “, сподели президентът.

Според него в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, „ то предишното ще потърси реванш “.

„ Точно това виждаме сега. Това е форма на институционално изнудване и се надявам водачите на партиите в обединението да застанат уверено зад премиера “, сподели Радев във връзка координираните дейности на основния прокурор Иван Гешев и ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, които привикват премира и членове на кабинета на разпити.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР