Президентът Румен Радев очаква от новия състав на ЦИК гаранции

...
Президентът Румен Радев очаква от новия състав на ЦИК гаранции
Коментари Харесай

Радев настоява за гаранции от ЦИК за честни избори

Президентът Румен Радев чака от новия състав на ЦИК гаранции за понижаване на недействителните бюлетини и добра отбрана на машинното гласоподаване.

По думите му би трябвало да отстояваме свободни, почтени и транспарантни избори.

" Обществото не би трябвало да има никакви подозрения за прозрачността и честността на идния избор за представителите на България в Европейския парламент ", акцентира Радев на срещата си с управлението на новия състав на Централната изборна комисия.

В срещата участваха новият ръководител на ЦИК - Стефка Стоева, както и ръководителят на предходния състав - Ивилина Алексиева.

Президентът акцентира, че приемствеността в активността на ЦИК е основен фактор за сполучливата работа на комисията.

" За организацията, отчитането на резултатите и най-много използването на изборното право обществото ще разчита извънредно на напъните и високия професионализъм на ЦИК ", уточни Румен Радев.

Държавният глава и управлението на комисията разискаха методите за понижаване на недействителните бюлетини и на операциите , процеса на правене на хронограмата за вота за Екологичен потенциал, както и машинното гласоподаване.

Според президента са значими критериите, по които ще се разпределят 3000-те машини в секциите. Той добави, че е значимо да не се допусне компрометиране на машинния избор.

Президентът изясни, че след изборите за представители в Екологичен потенциал ще провежда нова среща с ЦИК и с представители на Държавната организация " Електронно ръководство ", на която да се разиска въвеждане и приемане на електронно отдалечено гласоподаване.

" Електронното гласоподаване се чака от милиони българи освен зад граница, а и в България " , съобщи Румен Радев.

По думите на ръководителят на ЦИК Стефка Стоева , активността на комисията ще бъде ориентирана към отбрана на ползите на жителите за почтени избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР