Президентът Румен Радев обяви, че тъй като конфликтът в Сирия

...
Президентът Румен Радев обяви, че тъй като конфликтът в Сирия
Коментари Харесай

Президентът: В Сирия не може да се използват стратегии от минали конфликти, защото Русия подкрепя Асад

Президентът Румен Радев разгласи, че защото спорът в Сирия се разграничава от други войни поради поддръжката на Башар ал-Асад от страна на Русия, не би трябвало да се ползват тактики от минали спорове. Повод за коментара му бяха въздушните удари, които Съединени американски щати, Англия и Франция над Дамаск и Хомс.

" Ситуацията в Сирия се разграничава доста от двете войни в залива, от Косово и Либия. Тогава беше просто - имахме коалиция против режима. Сега на театъра на военните дейности в Сирия имаме от една страна - Съединени американски щати, Франция и Великобритания; имаме и други мощни играчи - Турция, Израел, Иран. И най-много огромната разлика - Асад е подкрепян от Русия с възобновена военна мощност и осезаемо наличие и ангажимент. Това би трябвало да се осъзнае от всички. И да се осъзнае, че в тая обстановка не могат да се ползват тактики от минали спорове, тъй като те могат да ни изправят пред по-големи провокации ", разгласи Радев в отговор на студентски въпрос по време на лекция в Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

Според президента интервенцията в Дамаск и Хомс има " боен резултат - пренебрежим, финансов - минус половин милиард $, политически резултат - най-вече вътрешен за страните, които нанесоха удар ".

" Основен резултат беше върху Организацията на обединените народи (ООН). Тази интервенция потвърди, че Организация на обединените нации е все по-често подценявана, а никой не може да я замести към този момент. А това усилва риска за света, вместо да го понижава ", сподели още Радев.

Според него политиците се съблазняват да привеждат в деяние, самолети, кораби и друга техника, с цел да осъществят своите политически упоритости, само че тези оръжия се ръководят от хора с техните страсти и страхове. " Само едно изтърване на нервите, една неточност и сме на прага на пряк конфликт. Ето това би трябвало да се регистрира. Затова моят апел е по-малко оръжие, повече разговор ", сподели още президентът.

Румен Радев разгласи, че на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък ще бъде прегледана ситуацията освен в Сирия, а и на Балканите. " Ще разгледаме какво вършат съседите към нас, какви мореднизационни стратегии разпростират, какво разноски дават за въоръжение, защо се готвят ", разгласи още президентът.

Президентът сподели още, че позицията на държавното управление ни за ударите в Сирия не е съгласувана с него, само че той е отворен за връзка и разговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР