Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия проучвателен мандат

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия проучвателен мандат
Коментари Харесай

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май

Президентът Румен Радев разгласи, че ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на 15 май, понеделник. Той следва да бъде получен от първата политическа мощ – ГЕРБ-СДС. Формацията на Бойко Борисов би трябвало да излъчи и кандидат-премиер, който да получи мандата в понеделник.

Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войник в София по случай отбелязването на 78 години от успеха над нацизма във Втората международна война.

Държавният глава счита, че вероятността за сформиране на кабинет с първия мандат е най-голяма.

Той обаче разкритикува остро парламентарните обединения. Новото Народно събрание било свикано преди месец, а не произвело досега никакъв резултат.

" И за мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели. Партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, а наподобява, че в това време желаят да вържат ръцете и на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет. Това е безконтролно към хората и към страната. Затова ще връча първия изследователски мандат на 15 май - идващия понеделник. И доста разгадавам това време да употребява по най-хубавия метод и от Народното събрание, и от партиите ", съобщи Румен Радев. 

Той прикани парламентарните обединения да осъзнаят своята отговорност и да одобряват бюджет и най-малко най-важните законорпроекти, свързани с Плана за възобновяване и резистентност.

" Според мен е погрешно да залагаме основаването на държавно управление и въобще парламентаризма под знака на локалните избори. И в случай че в действителност дейностите на партиите и техните сметки са подчинени на идните локални избори, това обрича несъмнено на крах и работата в Народното събрание, и най-много работата по сформиране на държавно управление. Според мен не би трябвало тези неща да се свързват, това не е политическата логичност, когато приказваме в действителност за отговорност за сформиране на държавно управление и за приемане на значими закони ", съобщи президентът. 

Той отхвърли да разяснява интригата сред основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Но било значимо час по-скоро да се открият както причинителите, по този начин и подбудителите и уредниците на похищението против Гешев. 

Но имало нещо по-важно - че българите очаквали прокуратурата най-накрая да стартира действителна битка с корупцията и престъпността. Служебните държавни управления внесли доста сигнали за корупция, само че все още нямало " напредване " по тях. 

" Това за мен е доста по-тревожно даже от това посягане ", уточни президентът. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР