Президентът Румен Радев обяви, че ще се радва на откровен

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще се радва на откровен
Коментари Харесай

Радев поиска от Путин импулс за правителствата на двете държави да работят заедно

Президентът Румен Радев разгласи, че ще се радва на прям и изчерпателен разговор с съветския си сътрудник Владимир Путин, който да даде основа и политически подтик на държавните управления на двете страни да работят за взаимните ползи. В началото на срещата сред двамата в Сочи през днешния ден българският държавен глава изброи няколко области на такива ползи - търговия, стопанска система, енергетика, обучение и просвета.

" Засега няма да жегвам въпроси от стопански темперамент, ще отбележа единствено, че през предходната година видяхме растеж на взаимната търговия. Това ни зарадва, само че имаме повече благоприятни условия ", разгласи съветският президент Владимир Путин при започване на срещата. Той удостовери, че " след няколко дни " се чака посещаване на премиера Бойко Борисов в Москва, с който щели да продължат да водят разговор. По неофициална информация то ще е на 30 май.

След като разгласи, че поради Руско-турската освободителната война, с помощта на която България възкръснала на картата на Европа, и поради исторически, духовни, културни и езикови връзки връзките сред двете страни са по-особени, президентът Радев сподели на Путин, че " това ни задължава да бъдем открити и да слагаме искрено всички тематики, по който имаме различия и нерешени въпроси ".

" Аз чакам през днешния ден да създадем стратегически обзор в нашите двустранни връзки, да установяваме освен мощните страни и големия капацитет, който имаме, само че и да обосновем нужда от действителни дейности ", разгласи Радев. Той дефинира за цел на визитата си в Русия възобновяване на политическия разговор след дълго спиране, който бил значим за сполучливо съдействие във всички области на взаимни ползи.

В началото на срещата Владимир Путин също сподели, че има доста неща, което свързват двете страни. Той приказва за 140-а годишнина от Освобождението на България, което - вследствие на Руско-турската освободителната война - било една от най-важните дати в общата ни история. Той загатна и 24 май.

В момента тече срещата на двете делегации, чието начало закъсня с 40 минути. От българската страна вземат участие президентът Румен Радев, шефът на кабинета му Иво Христов, основният му секретар Димитър Стоянов и бъдещият дипломат на България в Русия Атанас Кръстин, който към момента е секретар по външна политика на президента. В българската делегация няма министри.

От съветска страна в срещата с изключение на президента Владимир Путин вземат участие помощник-президентът Юрий Ушаков, министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров, министърът на енергетиката Александър Новак и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

В понеделник в Москва Румен Радев изиска директни доставки на газ от Русия през Черно море за България. Той разгласи, че съживяването на плана АЕЦ " Белене " допуска съветско присъединяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР