Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил

...
Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил
Коментари Харесай

Радев искал да чуе първо премиера за РСМ, преди да реши свикване на КСНС

Президентът Румен Радев разгласи, че желае да чуе премиера Кирил Петков по тематиката за Северна Македония. Държавният глава не отговори съответно дали ще свика КСНС, каквото искане насочи министър-председателят предходната седмица.

" Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи и последния Консултативен съвет за национална сигурност, колкото по-дълбоко се вслушват в българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на Европейския съюз и се придържаме към полезностите на съюза, толкоз по-лесно ще им бъде в политиката и решението по отношение на РСМ. КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. По отношение на РСМ необятен народен консенсус освен, че им, той е мощно изразен. Управляващите би трябвало да са наясно с това. Ако разговорът в самата ръководеща коалиция е нарушен, това би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това ".

Това разяснява пред публицисти през днешния ден президентът Румен Радев, откакто министър-председателят Кирил Петков го прикани да свика КСНС по тематиката за РСМ, съобщи БГНЕС.

Президентът попита дали има смяна в позициите на европейските ни сътрудници по тематиката и дали има напредък от страна на районен съд Македония по осъществяване на контракта. По тези въпроси би трябвало да чуя министър-председателят, съобщи Радев и увери, че ще продължи да отсвтоява историята и културата, че ще работи за правата на българите в РСМ и добави: " Нашите братя в РСМ да получат гаранции и в това време за един резистентен и необратим развой на интеграция. По-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-накрая политиците там да отворят вероятностите за по този начин мечтаното европейско бъдеще ", сподели още Румен Радев.

Първо желая да чуя премиера по тези въпроси, сподели президентът.

Според него, България има потребност от непоклатимост, бистрота и праволинейност в ръководството.

Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушния суверенитет на България могат да бъдат обект на сделки. За човешки права няма пазарлък, съобщи още Румен Радев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР