Президентът Румен Радев няма основание да сезира Конституционния съд (КС)

...
Президентът Румен Радев няма основание да сезира Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Президентът няма основание да сезира КС за избора на главен прокурор, обяви поддръжник на Гешев

Президентът Румен Радев няма съображение да сезира Конституционния съд (КС) поради избора на Иван Гешев за основен прокурор. Това разгласи пред бТВ един от гласувалите за него – Боян Магдалинчев. Според него аргументът, че кандидатурата е била без конкуренция и действително не е имало съревнование, не съображение да се сезира Конституционен съд.

Според Магдалинчев президентът най-вече може " да желае противоконституционност на някоя норма на закона, нищо повече ". Подобно деяние не би спряло, нито забавило назначението на Гешев отпред на държавното обвиняване.

Магдалинчев, който е и представляващ Висш съдебен съвет, изясни, че чака Радев да издаде декрет за назначението на Гешев до 7 дни. По закон президентът няма право да откаже наново препоръчан му претендент. Няма обаче и написан период, в който да издаде декрет.

Никакъв късмет

Въпреки първия отвод на Радев да назначи Гешев, не е имало никакъв късмет да се появи различна кандидатура, стана ясно от думите на Магдалинчев. Според него и болшинството във Висш съдебен съвет, такава може да има единствено при две благоприятни условия – при второто гласоподаване претендентът не съумява да събере нужния най-малко от 17 гласа или самичък се отдръпна от конкуренцията. Гешев получи 20 гласа, а за отвод никой не е и споменавал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР